PUBLICITAT

La sortida de divises es desplaça a la ruta Pas de la Casa-Puigcerdà

  • Disminueixen un 46% els diners interceptats per la Guàrdia Civil a la duana de la Farga l'any passat
EL PERIÒDIC
LLEIDA

Periodic
Control de vehicles de la Guàrdia Civil a la duana de la Farga de Moles- Foto: ÀLEX LARA

«Sospitem que molts infractors, per evitar els controls de la Farga, passen des d'Andorra a França pel Pas de la Casa i des d'allà entren a Espanya per Puigcerdà». Aquesta va ser la causa que, segons el coronel Pedro García, va explicar ahir la reducció a gairebé la meitat de les intervencions de diner negre que la Guàrdia Civil va dur a terme el 2011 a la Farga de Moles (Alt Urgell). Cal tenir en compte, tal i com va fer constar Inma Manso, la subdelegada del Govern espanyol a Lleida, que el canvi de legislació andorrana que va permetre al Principat deixar de ser considerat un paradís fiscal, va fer que s'augmentés la pressió policial a la duana de la Farga de Moles.

El diner negre intervingut a la Farga de Moles l'any passat va ascendir a 1.352.645 euros, concretament un 46% menys que els 2.508.049 comissats el 2010. En total van detectar-se 62 infraccions, un 33% menys que el 2010, quan se'n van comptabilitzar 93, i totes elles a viatgers que, procedents d'Andorra, es dirigien cap a Catalunya. Fruit d'aquestes infraccions es van inculpar 62 persones, un 34% menys que el 2010 (95); totes de nacionalitat espanyola.

D'entre les intervencions més rellevants, destaca la que es va dur a terme a les 12.15 hores del 30 de març, quan es va localitzar a l'interior de l'equipatge del conductor d'un Toyota amb matrícula espanyola 150.000 euros.

COMÍS DE TABAC / La Guàrdia Civil de Lleida va informar ahir que el 2011 va comissar un total de 242.024 paquets de tabac de contraban, la qual cosa suposa un descens respecte al 2010 de 20.148 paquets (un 7%). El valor del gènere comissat el 2011 ascendeix als 890.000 euros.

La modificació de la llei efectuada el 30 de juny passat estableix la frontera entre la infracció i delicte per contraban de tabac en 15.000 euros. Així doncs, en total es van cometre 11 delictes de contraban que van causar la detenció de 16 persones, nou d'elles de nacionalitat espanyola, cinc andorranes i dues franceses, una xifra similar a les 17 detingudes l'any anterior. Les infraccions administratives van ser 284, la gran majoria d'elles comeses dins el recinte duaner de la Farga de Moles. Per infracció es va inculpar 277 persones, un 37,5 % més que el 2010 (173), 91 d'elles de nacionalitat espanyola, 68 de nacionalitat romanesa i 62 de franceses, entre d'altres.

L'actuació més important es va dur a terme el 5 d'abril com a conseqüència d'un operatiu dels efectius de la Secció Fiscal de la Seu d'Urgell, en què es van localitzar dues furgonetes abandonades a Montferrer i Castellbó, amb 60.000 paquets de tabac de contraban valorats en 224.125 euros.

EL GOS QUE DETECTA BITLLETS / La Guàrdia Civil de la duana de la Farga de Moles ha comptat de manera intermitent durant els últims sis mesos amb un gos ensinistrat per detectar bitllets amagats a vehicles o a persones. Aquest gos, de nom Six, va detectar en tres actuacions un total de 44.000 euros de contraban. La Guàrdia Civil va dir que espera que aquest gos, el tercer en tot l'Estat espanyol ensinistrat per detectar la tinta utilitzada per la casa de moneda en la impressió del bitllets, treballi de manera fixa amb ells a la Farga de Moles el 2013. De moment, des del febrer compten ja diàriament amb un altre gos ensinistrat per detectar tabac amagat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT