PUBLICITAT

L'«interès general» definit pel Govern substituirà les restriccions sectorials

  • Els professionals liberals estrangers podran exercir al país a excepció dels advocats espanyols i portuguesos
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Cinca, Alcobé i Hinojosa exposen els punts de la Llei d'inversió estrangera, ahir Foto: ANA / M.T.

El Govern entra avui a tràmit parlamentari el projecte de Llei d'inversió estrangera. Andorra inicia un «nou camí», segons va assegurar ahir el ministre d'Economia Jordi Alcobé, i tanca un període de 28 anys, iniciat amb l'aprovació de la llei de societats de l'any 1983. El nou marc legislatiu permetrà a les persones físiques i jurídiques estrangeres iniciar projectes empresarials al país. Alcobé, acompanyat del ministre portaveu, Jordi Cinca, i el director d'Economia, Albert Hinojosa, va mostrar ahir la lletra petita de la nova llei. En aquesta no hi apareixen les restriccions sectorials, és a dir, les prohibicions per protegir certes empreses o activitats de caràcter marcadament andorrà. Aquesta clàusula queda substituïda per un conjunt de salvaguardes, entre les quals la menys objectiva és «l'interès general del Principat».

Alcobé va ser ahir poc explícit pel que fa a què engloba exactament l'interès del país. Va remetre's a exposar que es tracta d'«un concepte jurídic que ja utilitzen molts països de la UE» en marcs legals similars. El ministre va assegurar que no es planteja «cap limitació» concreta a priori, tampoc dins el sector de les telecomunicacions o al sector comerç, amb la temuda arribada de grans multinacionals de moda o d'electrònica. El que es farà és «analitzar si és positiu per l'interès general» i s'estudiarà «cas a cas».

A més de preservar l'interès general, el Govern, concretament el Ministeri d'Economia, valorarà si les empreses no vulneren el poder públic, la sobirania, la seguretat nacional, l'ordre públic, el medi ambient o la salut pública. Aquestes són les «clàusules de salvaguarda» recollides a l'article 2 de la llei, i que s'hauran de determinar en el termini d'un mes des de l'entrada de la sol·licitud per part de l'empresa estrangera. Si el Govern no es pronuncia la petició quedarà acceptada.

Alcobé va mostrar-se convençut que aquesta manera de regular l'arribada d'inversions estrangeres, amb prèvia autorització, és la millor manera de contribuir a diversificar l'economia, a progressar tecnològicament, a la vegada que es controla la lliure competència, el mercat del treball i l'equilibri financer. L'obertura, juntament amb el nou marc fiscal i la signatura dels convenis de no doble imposició, faran d'Andorra «un país atractiu per invertir-hi».

Professió liberal amb reciprocitat / D'altra banda, la llei estableix també que qualsevol resident obtindrà drets econòmics tan bon punt obtingui el permís de residència i treball. Per tant, també podran exercir professions liberals, sempre hi quan hi hagi reciprocitat amb el país d'on prové aquesta persona.

És a dir, va explicar Alcobé, podran instaurar-se aquí si els andorrans poden exercir aquesta mateixa professió al seu país d'origen. Amb aquesta disposició addicional, per tant, queden fora de l'empara legal andorrana els advocats d'Espanya i de Portugal que vinguin aquí. Sí que ho podran fer els de França, igual que ho podran fer tots els metges, farmacèutics, arquitectes, enginyers i economistes tant de França, com d'Espanya i Portugal.

Abans de tot, però caldrà aprovar els convenis de no doble imposició amb els tres països. Amb Espanya i Portugal encara no s'ha començat a negociar, però sí amb França. La signatura amb el país gal es produirà durant la tramitació parlamentària de la Llei d'obertura estrangera. És a dir, en el termini de dos mesos aproximadament.

Protecció dels immobles / Tal i com ja s'havia avançat, amb la llei s'eliminen les limitacions a l'hora de la inversió estrangera en immobles. Ja no hi haurà el topall de dos pisos i aparcaments. L'única restricció anirà encarada a les societats estrangeres, que només podran adquirir l'immoble on desenvolupin la seva activitat sucursal. Es vol fomentar, va assegurar Alcobé, que aquestes es constitueixin en societats andorranes.

Concloent, la futura entrada en vigor de la legislació restarà posicions a Andorra en el rànquing de l'OCDE dels països amb més restriccions a la inversió estrangera. Actualment el Principat ocupa una destacada primera posició amb una nota de 0,55 sobre 1. La llei permetrà descendir fins a l'onzena posició (0,2 punts), entre la Índia i el Canadà. Això sí, la necessitat de rebre una autorització prèvia per part del Govern a l'hora d'iniciar qualsevol negoci la situa encara per sobre de la mitjana dels països que no són de l'OCDE (0,15 aproximadament) i molt lluny de les mitjanes dels països que sí que la integren. Per posar alguns exemples, França té una puntuació de 0,05 i Espanya de 0,02.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT