PUBLICITAT

Carme Bardina: «Reclamem la implicació per a la continuïtat de Vacances en Pau»

PEPA GALLEGO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Dalt, Carme Bardina, presidenta d'Adsaps, i a baix una escena de l'obra teatral ?Forever Young'. Foto: àlex lara

Fa sis anys que l'Associació d'Amics Solidaris Amb el Poble Sahrauí (Adsaps) va nàixer a Andorra amb l'únic objectiu de portar endavant el programa solidari de Vacances en Pau. Es tracta del projecte de cooperació a través del qual més de vint nens i nenes del camp de refugiats del Sàhara venen al Principat a passar dos mesos en els quals es fan les revisions mèdiques bàsiques a les quals no poden accedir al desert on hi viuen per imperatiu i a l'espera, llarga, de la resolució de la comunitat internacional. La crisi afecta encara més aquells que més ajuda necessiten i la cooperació es veu tocada per les subvencions d'administracions i aportacions privades. Abans aquests nens procedien d'altres associacions del mateix caire de Catalunya que els traslladaven a Andorra. Per aquest motiu, es va crear aquest col·lectiu per poder gestionar aquest programa directament de d'aquí. Carme Bardina és qui capitaneja aquest col·lectiu que lluita per mantenir aquest programa viu tot i les dificultats que ara amb la marea de la crisi s'agreugen per obtenir els fons necessaris que fan falta per pagar els viatges d'avió a aquests nens. Ni marors, ni tsunamis, aquesta dona no se li resisteix res i treballarà fins on faci falta per aconseguir la continuïtat d'aquest programa de cooperació.

–La crisi econòmica també afecta, i encara més, als més necessitats. Programes de cooperació com el de Vacances en pau també es veuen contagiats per aquest càncer.

–Sí, i tant. Els comuns abans pagaven els vols dels nens i han rebaixat aquesta subvenció però continuen fent-se càrrec del pagament de les activitats lúdiques durant l'estiu. El Govern, per la seva banda, es fa càrrec de totes les revisions mèdiques que necessiten els nens i nenes i després hi ha molt de particular que contribueix. Ara, però, el cost dels vols és el que queda penjat i al que hem de buscar els calés per a que el programa no s'avorti.

–Hi ha moltes associacions catalanes i d'arreu d'Espanya amigues del poble sahrauí que remarquen el perill que corre aquest programa de Vacances en Pau per aquesta manca de diners.

–Nosaltres no parem de moure'ns i hem programat tot un seguit d'activitats a través de les quals volem obtenir els diners que fan falta per pagar els vols de la vintena de nens. Com tantes associacions anem retardats en els pagaments i hem d'aconseguir aproximadament 13.000 euros per pagar els vols de l'any passat. Per tot, demanem la implicació de la gent per la continuïtat del programa Vacances en Pau.

–¿Quines seran aquestes activitats que organitzareu i per a quan?

–Serà el dia dos de juny i la principal activitat està centrada en l'obra teatral Forever Young dirigida per Tricicle i que es tracta d'un musical de comèdia que tindrà lloc al Centre de Congressos. Bellephant és l'agència de Comunicació i Relacions Públiques que ens ajuda en l'organització d'aquest dia replet d'activitats sota el títol ‘Somnis d'estiu 2012'.

–I a més d'aquesta obra teatral dirigida per Tricicle, ¿quines altres activitats organitzareu per aquest dia?

–Al Parc central hi haurà tot un seguit d'activitats infantils, una arrossada popular i a la tarda una xocolatada. Estem pendents de la confirmació de que vingui del Club Super 3 el grup SP3, entre d'altres coses previstes. A més també projectarem allò que es diu un video mapping en alguna superfície prop del Parc Central com una atracció més amb imatges amb tres dimensions. Serà un gran atractiu.

–Durant tot aquest dia ¿es preveu poder arribar a la xifra de 13.000 euros per pagar els vols?

–Sí, això volem. I per aquest motiu volem la implicació de tothom. Amb les entrades del teatre i després amb les activitats que ja buscarem una fórmula per pagar una polsereta que cobreixi totes les activitats infantils del Parc Central, segurament podem arribar a costejar els vols. Si no, ens haurem de moure més encara, no hem de parar.

–Vacances en pau, depèn ara de la implicació de la gent, doncs.

–Sí, ara hem d'esperar que la gent respongui bé. Les administracions ja han retallat i continuen ajudant-nos en el què poden, i nosaltres hem d'idear activitats per fer que la gent s'impliqui i poder obtenir al menys la despesa que costen els vols. Si no ho aconseguim continuarem trucant a les portes per veure qui pot col·laborar. Nosaltres no ens rendirem, confiem amb aquest programa i volem que continuïn venint els nens perquè als camps dels refugiats no poden passar per les revisions sanitàries necessàries.

–¿Què li diria a tots aquells que no coneixen el programa de Vacances en Pau i que molts cops critiquen que vinguin els nens a l'estiu perquè consideren que és com donar un caramel que no podran assaborir?

–Els convidaria a que provaren l'experiència. Aquests nens no són materialistes. No envegen el que tenim. Penso que és una bona experiència sobretot per a les famílies que tenen fills, perquè és un xoc molt gran veure el que ells valoren i allò que nosaltres ja hem deixat de valorar.

–¿Per què l'objectiu principal de les Vacances en Pau, quin és?

–Són les revisions mèdiques, això és el més important. Als camps de refugiats no les poden fer. També és important que coneguin altres cultures i altre món que aquell en el què viuen, i per a molts aquesta és l'única possibilitat.

–Teniu contacte amb els nens, ¿com estan ara al Sàhara amb tots els conflictes internacionals i el segrest dels cooperants?

–Les famílies seguim amb contacte amb els nens durant l'any i sabem que estan tots bé i també tenen ganes de vindre. A més també tenim contacte directe amb el subdelegat sahrauí. La crisi també la noten al camp de refugiats, es nota la manca d'ajuda.

–¿I la crisi és també un handicap per a que les famílies decideixin no repetir experiència i no acollir als nens?

–No, no ho crec. Els problemes deriven més de conciliació laboral o de problemes personals o de salut que de diners.

–Es pot donar el cas que hagin de pagar les famílies els vols?

-Esperem que no. Això seria un fracàs perquè aleshores sí que afectaria la crisi i serien pocs nens els que podrien venir.

–En general, ¿esteu satisfets per la implicació de la gent?

–Sí, no només per les famílies sinó per tots els particulars que col·laboren com la Òptica Pasteur amb els anàlisis de sant i les ulleres, el llistat dels metges de capçalera de la CASS, així com oftalmòlegs, dentistes o empreses com l'Illa Carlemany que ofereixen sessions de cinema, Pizza Hut i també Autocars Nadal que ofereix el viatge des de l'aeroport al Principat i després el de tornada. Després intentem implicar cada any un comú per què celebri la recepció dels nens, l'any passat va ser el d'Escaldes-Engordany, i aquest any volem que sigui una altra parròquia.

Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT