PUBLICITAT

Disminueixen un 46% els diners interceptats per la Guàrdia Civil a la duana de la Farga

  • El coronel Pedro Rodrígue apunta que la sortida de divises es desplaça per la frontera del Pas
29022012_balan divises
El coronel Pedro Rodríguez, la subdelegada del govern espanyol a Llieda, Inma Manso, i el capità Vicente Luengo. Foto: MARIA MARTÍ
Les divises interceptades a la duana de la Farga de Moles han disminuït un 46% al 2011 respecte a l'any anterior. Així ho han explicat des de la Subdelegació del govern espanyol a Lleida, durant el balanç anual en el que s'ha posat de relleu que la quantitat intervinguda durant l'any passat ha estat 1.352.645,96 euros, mentre que el 2010 es van interceptar 2.508.049,75 euros. Pel que fa al tabac, la quantitat decomissada durant el 2011 ha estat de 242.024 paquets, el que suposa un descens del 7% respecte al 2010. La Guàrdia Civil atribueix aquest descens a la nova legislació andorrana i a l'increment de controls a la duana de la Farga de Moles que han fet desplaçar la sortida de divises cap a la frontera del Pas de la Casa on els duaners francesos han interceptat un milió d'euros en passat 2011.
La Guàrdia Civil ha intervingut durant el 2011 un total d'1.352.645 euros, un 46% menys de divises que l'any anterior. Aquesta disminució s'explica, tal com ha ressaltat la subdelegada del govern espanyol a Lleida, Inma Manso, al canvi de legislació andorrana que ha permès al Principat deixar de ser considerat un paradís fiscal i al fet que s'ha augmentat la pressió policial a la duana de la Farga de Moles. Aquest augment de la vigilància ha provocat, segons ha explicat el coronel Pedro Rodríguez, que es desplaci la sortida de les divises per la frontera del Pas de la Casa, per després entrar en territori espanyol via Puigcerdà. En aquest sentit, la Guàrdia Civil ha indicat que els duaners francesos han intervingut un milió d'euros durant el 2011.

El nombre d'infraccions relacionades amb el pas de divises ha estat de 62, un 33% menys que l'any anterior, i totes han estat realitzades per viatgers procedents d'Andorra que es disposaven a entrar en territori espanyol. Pel que fa als inculpats, se n'han registrat 62, el que suposa un 34% menys que el 2010, i tots de nacionalitat espanyola. La intervenció més important es va produir el 30 de març quan es van localitzar 150.000 euros en l'equipatge del conductor d'un Toyota amb matrícula espanyola. La Guàrdia Civil ha destacat la participació en la detecció de divises, en els darrers sis mesos, d'un gos ensinistrat que col·labora de manera intermitent, però que de cara a l'any que ve ho podria fer permanentment. En aquest sentit, el gos ha ajudat a detectar 44.000 euros en les tres intervencions que ha efectuat.

D'altra banda, pel que fa al tabac, també s'ha registrat un descens de la mercaderia decomissada, concretament un 7% menys que el 2010. En total s'han decomissat 242.024 paquets de tabac de contraban valorats en 893.752 euros. D'aquests decomisos, 11 corresponen a delictes de contraban i 284 a infraccions administratives. En aquest últim cas, les infraccions han augmentat un 40% a causa de la modificació de la llei que incrementava la quantitat a partir de la qual el contraban passava a ser delicte.

La Guàrdia Civil ha indicat que es van detenir 16 persones, 9 de nacionalitat espanyola, i 7 d'altres nacionalitats, entre les quals en destaquen 5 d'andorranes. Per les infraccions administratives, es van inculpar un total de 277 persones, un 37,5%, la major part de nacionalitat espanyola, seguides de les de nacionalitat romanesa i francesa.

El decomís més important es va produir el 5 d'abril quan es van localitzar 60.000 paquets de tabac en dues furgonetes abandonades al terme municipal de Montferrer i Castellbó.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT