PUBLICITAT

Els Verds reclamen que la CASS pagui els avortaments

  • Escoda demana la dimissió de Delgado per haver recomanat plans de pensions privats
29022012_escoda
La presidenta dels Verds, Antònia Escoda, en una fotografia d'arxiu.
Els Verds d'Andorra s'han volgut posicionar aquest dimecres en un comunicat a favor de despenalitzar l'avortament i de defensar-lo "sense ambigüitats ni excepcions". Així mateix, consideren que la interrupció voluntària de l'embaràs ha d'estar "plenament garantida" com una prestació més de la CASS, per garantir que es faci en bones condicions. Respecte al possible increment de casos davant la despenalització d'aquesta pràctica, afirmen que ni la llei obliga cap dona a avortar ni els canvis en la legislació espanyola semblen haver alterat el nombre d'avortaments al país veí.
Després de la visita del comissari europeu de Drets Humans, Thomas Hammarberg, que va instar el Govern a despenalitzar l'avortament, per evitar que les dones se sentin castigades per interrompre l'embaràs i per haver de marxar a un altre país per poder dur-lo a terme; els Verds d'Andorra han volgut posar èmfasi en la necessitat de posar sobre la taula debats com el de l'avortament o l'eutanàsia, "intensament lligats a la sanitat del país".

Afirmen que cal ser "clars i contundents" i defensar l'avortament "sense ambigüitats ni excepcions" i que a més, aquest procediment estigui "plenament garantit" com una prestació sanitària més de la CASS. Segons la presidenta del partit, Antònia Escoda, si defensen l'avortament és perquè les dones no hagin de sortir del país per fer-ho i alhora ho puguin fer en bones condicions psicològiques, sanitàries i econòmiques i precisament la sanitat pública és qui pot oferir aquestes garanties, com a servei universal.

Amb el comunicat emès aquest dimecres, els Verds també es posicionen respecte al missatge llançat en la darrera roda de premsa del PS on obrien el debat per recollir l'opinió dels seus militants i de la societat en general respecte a l'avortament. Com va opinar també la primera secretària socialdemòcrata, Judith Salazar, Escoda ha indicat que "dóna la sensació que estem parlant només de coses urgents, però això no ha de voler dir deixar de costat el tractament d'allò important", com són els drets de les persones i, en aquest cas, de les dones.

Els Verds recorden que la llei no obliga a cap dona a avortar, ni els canvis en la legislació espanyola, fixant terminis en comptes de supòsits, semblen haver alterat el nombre d'avortaments al país veí. Així, desmenteixen les afirmacions dels sectors contraris a la despenalització, que consideren que la seva legalització seria "una invitació o quasi un mandat" a interrompre l'embaràs.
Els Verds d'Andorra han reclamat també la dimissió del president del Consell d'Administració de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social, Josep Delgado, per haver recomanat plans de pensions privats. La presidenta del partit, Antònia Escoda, ha assegurat que "un càrrec polític que s'ha posat al capdavant de la CASS ha de donar solucions i no fer aquesta mena de discursos". A més, considera que a l'hora de dir que la situació és dolenta, el que cal fer és mostrar les dades de manera transparent "i no dir que estem molt malament, i ja està".

Els Verds d'Andorra consideren que "no ens podem permetre una política d'anar fent por i alarmisme", i que el que hauria de fer el president del Consell d'Administració de la CASS és "liderar el projecte i aportar solucions, per molt dures que siguin".

D'una banda, des del partit han demanat la "dimissió immediata" del president del Consell d'Administració de la CASS, ja que consideren que les seves funcions són la recerca i el control del bon funcionament de l'ens, i que "no es pot permetre en cap cas, aconsellar als assegurats que busquin plans de pensions alternatius". Tal com ha apuntat Escoda, a més, cal recordar que aquesta alternativa no té sentit ja que la cotització a la seguretat social és obligatòria, i per tant un no pot decidir deixar d'invertir en la branca de jubilació.

D'altra banda, els Verds demanen que es facin públiques les dades a les que es va referir Delgado durant l'entrevista a Ràdio Nacional d'Andorra, on va dir que la situació era tan dolenta que calia valorar totes les opcions de futur. Concretament, pel que fa a la branca de jubilació, els Verds voldrien que es fessin públics els estudis actuarials que s'han fet.
Els Verds d'Andorra s'han volgut posicionar aquest dimecres en un comunicat a favor de despenalitzar l'avortament i de defensar-lo 'sense ambigüitats ni excepcions'. Així mateix, consideren que la interrupció voluntària de l'embaràs ha d'estar 'plenament garantida' com una prestació més de la CASS, per garantir que es faci en bones condicions. Respecte al possible increment de casos davant la despenalització d'aquesta pràctica, afirmen que ni la llei obliga cap dona a avortar ni els canvis en la legislació espanyola semblen haver alterat el nombre d'avortaments al país veí.

Text: Després de la visita del comissari europeu de Drets Humans, Thomas Hammarberg, que va instar el Govern a despenalitzar l'avortament, per evitar que les dones se sentin castigades per interrompre l'embaràs i per haver de marxar a un altre país per poder dur-lo a terme; els Verds d'Andorra han volgut posar èmfasi en la necessitat de posar sobre la taula debats com el de l'avortament o l'eutanàsia, 'intensament lligats a la sanitat del país'.

Afirmen que cal ser 'clars i contundents' i defensar l'avortament 'sense ambigüitats ni excepcions' i que a més, aquest procediment estigui 'plenament garantit' com una prestació sanitària més de la CASS. Segons la presidenta del partit, Antònia Escoda, si defensen l'avortament és perquè les dones no hagin de sortir del país per fer-ho i alhora ho puguin fer en bones condicions psicològiques, sanitàries i econòmiques i precisament la sanitat pública és qui pot oferir aquestes garanties, com a servei universal.

Amb el comunicat emès aquest dimecres, els Verds també es posicionen respecte al missatge llançat en la darrera roda de premsa del PS on obrien el debat per recollir l'opinió dels seus militants i de la societat en general respecte a l'avortament. Com va opinar també la primera secretària socialdemòcrata, Judith Salazar, Escoda ha indicat que 'dóna la sensació que estem parlant només de coses urgents, però això no ha de voler dir deixar de costat el tractament d'allò important', com són els drets de les persones i, en aquest cas, de les dones.

Els Verds recorden que la llei no obliga a cap dona a avortar, ni els canvis en la legislació espanyola, fixant terminis en comptes de supòsits, semblen haver alterat el nombre d'avortaments al país veí. Així, desmenteixen les afirmacions dels sectors contraris a la despenalització, que consideren que la seva legalització seria 'una invitació o quasi un mandat' a interrompre l'embaràs.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT