PUBLICITAT

L'antic Premi Innovadors redueix la seva dotació a 50.000 euros

  • Es transforma en un programa d'acompanyament amb l'objectiu d'incentivar la creació de projectes viables
L. F. M.
ESCALDES- ENGORDANY

Periodic
Jordi Fabregat, Carles Aleix, i Frédéric Vallaud, ahir a la presentació del Programa Innovadors Foto: ANA/ N.M.

ningú s'escapa de les retallades, i el Premi Innovadors, tampoc. En la nova edició d'aquest any, abandona el nom de premi transformant-se en un programa d'acompanyament i redueix la dotació econòmica una quarta part, de 200.000 euros a 50.000 euros.

«És un canvi de plantejament però no d'objectiu, que segueix sent que el màxim de projectes desemboquin en la creació d'empreses», va explicar el director de l'Andorra Desenvolupament i Inversió, Carles Aleix. Els seus organitzadors van admetre que han rebut menys pressupost, tot i que van argumentar que el replantejament del premi era necessari i la dotació massa elevada. «Més que els diners a fons perdut, el que cal és l'acompanyament i l'ajuda en la cerca de finançament».

Així doncs, en lloc de finalistes i premiats, es triaran els projectes que es considerin viables per tirar endavant, i el premi serà l'acompanyament als emprenedors en el desenvolupament de la seva idea; a més, es donarà als participants facilitats per accedir als crèdits de finançament preferent oferts pel Govern, ja que comptaran amb el prestigi de l'ADI, Esade i HEC París, els organitzadors del programa.

Precisament és en aquest últim punt en el qual el director de l'ADI confia perquè – juntament amb l'acompanyament – contraresti la reducció de l'aportació econòmica i no redueixi el nombre de participants.

EL PROCÉS DE SELECCIÓ / «La voluntat és trobar bons projectes que es puguin tirar endavant, que generin nous llocs de treball qualificat i que estiguin relacionats amb l'obertura econòmica», va explicar Aleix.

Els emprenedors o empresaris que vulguin participar al programa tindran temps per presentar les seves idees fins el 18 de maig, però les candidatures oficials, amb el pla de negoci complert es podran entregar fins el dia 4 d'octubre. A partir de llavors, serà un comitè tècnic el que seleccionarà d'entre totes les propostes, aquells projectes que consideri adients i els trametrà al jurat, que el dia 29 d'octubre triarà quins seran els que rebran l'acompanyament del Programa Innovadors. A més, el jurat serà l'encarregat de decidir si se'ls atorga alguna dotació econòmica, que podrà estar repartida entre els diversos projectes o estar tota destinada a un de sol, fins a un màxim de 50.000 euros entre tots els escollits.

En el Programa Innovadors, igual que amb l'antic format, també hi participen l'Esade Business School i HEC París. El professor del Departament de Control i Direcció Financera d'Esade, Jordi Fabregat, va explicar que el jurat tindrà en compte que el pla de negoci estigui perfectament formulat, i que una de les línies més importants és el pla de finançament, on acostumen a fallar la majoria de projectes. Per a això, s'ofereix la possibilitat d'inscriure's a una formació específica, Venture Academy, dirigida a aquest punt en concret.

El jurat, però, també valorarà si els projectes presentats crearien nous llocs de treball qualificat i si contemplen la internacionalització, ja sigui portant projectes de fora a Andorra, o volent arribar a fora del país amb empreses andorranes.

BALANÇ DE LES ANTERIORS EDICIONS / Un altre dels objectius del canvi de programa és aconseguir millorar les ràtios de proporció entre la inversió del Premi Innovadors i la creació de noves empreses. Durant els cinc anys del premi en el seu format anterior, és a dir, del 2006 al 2010, es van distribuir un total de 1,04 milions d'euros, amb la creació d'una quarantena d'empreses i una cinquantena de llocs de treball. Per Aleix aquesta ·no és una mala proporció, però segur que és millorable».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT