PUBLICITAT

Escaldes estudiarà aprofitar les aigües termals per fer energia

  • El Comú destinarà l'any vinent una partida pressupostària per al projecte
  • Tècnics de Feda i de l'ens comunal esbrinaran com poder beneficiar-se'n
PEPA GALLEGO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La font del Roc del Metge a la parròquia d'Escaldes-Engordany. Foto: EL PERIÒDIC

El Comú d'Escaldes-Engordany i Feda estan treballant per fer un estudi de viabilitat de la utilització de la xarxa d'aigua termal de què disposa la parròquia per utilitzar-la com a energia renovable. A hores d'ara es tracta d'un projecte que el Comú escaldenc vol desenvolupar a partir de l'any vinent per saber fins a quin punt la parròquia pot fer ús d'aquesta energia.

El cònsol major d'Escaldes, Antoni Martí, va explicar que té previst destinar una partida pressupostària de l'any vinent per a l'elaboració d'aquest estudi. L'informe serà redactat per experts de Feda i també per personal del Comú, que determinarà el nivell de captació d'aigua termal i la seva capacitat per produir energia.

"Es tracta de treballar amb una captació superior d'aigua termal, i si no es pot utilitzar d'alguna manera, des del Comú ens posarem a disposició dels tècnics de Feda perquè ens puguem beneficiar energèticament d'aquest bé que té la parròquia escaldenca", va explicar Martí.

Una de les energies que es pot extreure de les aigües termals d'Escaldes és l'energia geotèrmica. En àrees termals molt calentes a poca profunditat, es perfora per fractures naturals de les roques basals o dins de roques sedimentàries. L'aigua termal o el vapor poden fluir naturalment, per bombeig o per impulsos de fluxos d'aigua i de vapor. El mètode a escollir depèn del que sigui més rendible econòmicament en cada cas.

Els avantatges d'aquest sistema són moltes. Per una banda, hi ha menys probabilitats d'esgotar el jaciment tèrmic, ja que l'aigua reinjectada conté una important quantitat d'energia tèrmica. A més, tampoc no s'esgota l'aigua, ja que la quantitat total es manté. Les possibles sals o emissions de gasos dissolts en l'aigua no es manifesten, en circular en circuit tancat per les conduccions, fet que evita contaminacions.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT