PUBLICITAT

La Constitució torna a casa

  • El Consell General substitueix el Govern en l'organització dels actes del 14 de març
E. A.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El síndic general, Vicenç Mateu, i la subsíndica, Mònica Bonell, presenten els actes del Dia de la Constitució, ahir. Foto: ANA / D. P.

La Constitució –llei de lleis– es va gestar al Consell General i és el Consell General la institució que, a partir d'aquest any, organitzarà els actes del 14 de març. Perquè és d'on va sortir, perquè el Consell General és «la institució que millor representa la sobirania popular» i els diferents colors polítics, per una qüestió d'equilibri de poders i per recuperar, de la legislatura passada, el concepte de «centralitat» del Consell General. Aquests són, en resum, els arguments que va esgrimir el síndic general, Vicenç Mateu, a l'hora d'explicar els motius pels quals el Consell General pren el relleu al Govern a l'hora de preparar els actes del Dia de la Constitució. Un canvi lògic, i a semblança del que passa a la majoria de països amb constitucions parlamentàries –si no a tots.

La voluntat de la Sindicatura és que la celebració del Dia de la Constitució sigui una festa «amb el màxim de participació popular», motiu pel qual s'han organitzat tot un seguit d'actes oberts al públic: visites guiades a Casa de la Vall i a la nova seu del Consell General, tant el mateix dia 14 com la vigília; una ballada de sardanes a la plaça del Consell General i un concert a càrrec de l'ONCA, que interpretarà el quartet de corda La mort i la donzella de Schubert.

En paral·lel, el nou Consell General viurà un parell de jornades de portes obertes, els dies 13 i 14. En aquest sentit, el síndic va manifestar la voluntat que aquestes jornades de portes obertes quedin instaurades i contribueixin a fer més propera la institució parlamentària. I és que tant Casa de la Vall com la nova seu del parlament són «la casa de tots els andorrans».

Estrena d'un documental

D'altra banda, els actes institucionals consistiran en una sessió tradicional del Consell General, a Casa de la Vall, i una recepció al vestíbul de la nova seu. Allà es projectarà un documental que explica quines són les funcions del Consell General, així com la tasca diària dels consellers i les conselleres generals. Aquest vídeo es va començar a preparar durant la legislatura passada i, segons va explicar ahir la subsíndica, Mònica Bonell, s'està estudiant la possibilitat de projectar-lo, en un futur, a les escoles, amb l'objectiu de fer pedagogia sobre l'òrgan legislatiu.

La contenció també ha arribat als actes del Dia de la Constitució. El públic, però, només ho notarà amb la supressió dels focs artificials.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT