PUBLICITAT

El de Normandia, en el rànquing negre

  • L'incident del febrer passat, en el llistat dels incendis hotelers més greus dels últims 15 anys
EL PERIODIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Catàstrofe Un bomber treballant a l'hotel Normandia. Foto: TONY LARA

Malauradament, Andorra apareix en un rànquing internacional. I diem malauradament, perquè es tracta dels incendis hotelers més greus des de 1995.

L'incendi en un hotel de Suleimaniya, al Kurdistan iraquià, el dijous passat a la nit, en què van morir almenys 43 persones, és el més greu d'aquest any. El de l'hotel Normandia que va tenir lloc a Andorra la Vella el mes de febrer passat i en què dues persones van morir en llançar-se al buit per les finestres, i 17 persones més van resultar ferides, és el segon dels focs més greus d'aquest any en l'àmbit internacional.

L'incendi hoteler amb més víctimes dels últims anys va ser l'11 de juliol del 1997 a Pattay, a Tailàndia, amb 90 morts i un centenar de ferits, mentre que el 18 d'agost del 2001 a Quezón, a les Filipines, van morir 75 persones en quedar atrapades per les reixes de les finestres.

En aquesta classificació que destaca 17 incendis mortals en instal.lacions hoteleres cal remarcar que la majoria són produïts en diverses zones de la Xina. En concret, hi ha vuit incendis que des del 1995 fins aquest any s'han esdevingut en poblacions del país asiàtic.

Anàlogament al del Kurdistan del 15 de juliol passat, i també del de l'hotel Normandia, les causes dels incendis van ser per fallides en el sistema elèctric. D'aquesta classificació no tots els incidents tenen esmentades l'origen de l'incendi, però els que ho tenen indiquen que va ser un curt-circuit, i un, per una cigarret.

Per sort, el de l'hotel Normandia és, en l'escala de gravetat, el més baix. La resta superen tots la desena de morts. En l'any d'inici d'aquesta classificació, el 1.995, en van morir 13 en un mateix hotel, l'any següent 30, tots dos en ciutats xineses. En 1.996 també es va esdevenir un altre accident a Istambul, en què van perdre la vida 17 persones..1.997 va ser l'any amb més incendis hotelers mortals: en total en van ser quatre, que van llevar la vida a 178 persones. Després, l'any 2000, també es van esdevenir dos focs a Xiantang i a Shandong, totes dues ciutats a la Xina, que van causar 12 i 13 morts, respectivament. El 2005 també es van declarar incendis en dos hotels, que van provocar 56 morts.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT