PUBLICITAT

Un expert assegura l'alta solvència dels bancs andorrans

  • El conseller de legat de la Federació de Bancs Europeus
P. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Guido Ravoet durant la conferència d'ahir en una sala plena de moltes persones relacionades en el món financer Foto: ÀLEX LARA

Podem dormir tranquils. Aquestes van ser les paraules del conseller delegat de la Federació de Bancs Europeus, Guido Ravoet, en la conferència celebrada ahir ‘Per a un millor govern econòmic europeu. Estratègies i paper del sector financer', organitzada per Crèdit Andorrà. I aquesta tranquil·l·litat és deguda a la comparació que l'expert va fer dels ratis de solvència entre els bancs europeus i els andorrans. Els del Principat estan molt pel sobre (d'una mitjana de més del 20% sobre el 9% dels europeus), però també és de destacar la importància que té la dependència que tenim de països com Espanya on la situació és complicada. Tot i això, Ravoet considera que la banca andorrana «sap buscar l'estratègia per disminuir els perjudicis d'aquest inconvenient».

L'expert va destacar que una sortida a aquesta dependència és l'obertura del sector a altres mercats com ja estan fets bancs andorrans amb les respectives expansions fora de les fronteres europees i en mercats com Amèrica Llatina, entre d'altres.

DUES CRISIS / El conferenciat va remarcar que és molt important destacar la existència i la diferència de les dues crisis existents. Per una banda està la del sector financer causada per la fallida de Lehman Brothers al 2008 i, per altra banda, està la crisi del deute sobirà. Com a membre de l'organisme que representa el sector financer(4.500 bancs de 27 països membres, i quatre estats més de l'Associació Europea de Lliure Canvi i altres 14 membres més associats) davant de la UE, Ravoet va presentar el punt de vista dels bancs en la situació econòmica actual.

Ravoet va manifestar que la crisi de l'estat sobirà havia d'aparèixer d'un moment a un altre perquè ja fa temps que els governs viuen per sobre de les seves possibilitats. El motiu però d'aquesta situació, és segons l'expert, en que amb la creació de la unió monetària no disposàvem dels mitjans necessaris per crear la unitat financera que havia d'anar aparellada a la de l'euro.

La liquidat que fa falta als bancs per tornar a tenir confiança als mercats s'ha reduït, tot i la injecció dels 500.000 milions d'euros que va fer el Banc Central Europeu. Per tot, Ravoet va criticar la taxa sobre les transaccions financeres que governs, com el francès han proposat «perquè pot tenir conseqüències negatives per a la competitivitat dels bancs europeus».

Finalment, el conferenciant va remarcar la necessitat del marc legislatiu que marqui unes normes de precaució per a tots els bancs, amb una homogeneïtzació de la política financera, «a la que el sistema andorrà financer s'hauria d'integrar».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT