PUBLICITAT

Perfum i música, un pont directe cap a l'emoció

  • El Museu del Perfum programa un taller a càrrec del nas de l'Eau de Verino i del Núvol de Llimona
EVA ARASA
ESCALDES-ENGORDANY

Dijous al vespre. El Museu del Perfum es transforma en aula. Tot és a punt per a la lliçó magistral: la taula del mestre encarada a les rengleres de cadires on s'asseuran els alumnes. Una taula –per cert– on hi ha una desena d'ampolles de perfums diversos, dels que es comercialitzen, i un parell de petits flascons. El mestre és Agustí Vidal, perfumista i músic, director de la Coral Polifònica Granollers. El taller, Perfum i música, camins per a la innovació. Els alumnes –majoritàriament les alumnes– van arribant a poc a poc, expectants, amb ganes d'aprendre alguna cosa més d'aquest meravellós i, fins a cert punt, misteriós món del perfum.

Minuts abans de començar el taller, Agustí Vidal feia referència a la novel·la El perfum, de Patrick Süskind: «La història d'El perfum ens parla del poder de l'olfacte i del poder d'atracció que pots tenir gràcies a l'olor». Vidal insisteix en la idea que «no et veuran, però t'oloraran». Dit d'una altra manera: a partir de l'olor que desprenem, podem crear una impressió o una altra, al marge de quina sigui la nostra aparença física. Podem entrar bé o malament. «Normalment en diem química. Però és que el perfum és química, són unes mol·lècules que entren pel nas. És possible que algú no ens caigui bé d'entrada i, al cap de dos o tres dies, ens adonem que el que passa és que porta el perfum d'aquell ex o aquella ex que ens ho va fer passar tan malament», explica el perfumista.

No és la primera vegada que Agustí Vidal visita el Museu del Perfum. És el nas, entre d'altres, de l'Eau de Verino - Roberto Verino for Women i d'una recent creació basada en unes postres del Celler de Can Roca: el perfum Núvol de Llimona, que recorda «les magdalenes de llimona sucades amb llet». Una delícia olfactiva que fa venir salivera.

A la recerca d'idees

El taller va servir per exposar, a partir d'exemples, algunes vies d'innovació que han fet servir tant els compositors com els perfumistes al llarg de la història: la revisió de temes antics, les variants d'un mateix tema, les progressions, la fusió d'estils que d'entrada podien semblar a les antípodes estètiques o olfactives...

Vidal va compartir una part dels seus coneixements amb un auditori concentrat en les experiències sensorials que els proposava, però el perfumista, amb més de 30 anys de carrera professional, té els seus secrets que només surten a la llum quan se l'entrevista. ¿Quants ingredients es fan servir en un perfum? «A mi m'agrada fer fórmules curtes i, per a aquestes fórmules curtes, faig servir uns quaranta ingredients. Però és que cada ingredient, si és un producte natural, conté centenars de productes químics». Amb les corresponents qualitats olfactives, és clar.

Sobre les seves notes olfactives preferides, Agustí Vidal assegura que és «un enamorat del llessamí». La seva escala particular la completen els productes relacionats amb el cedre, el pàtxuli, el mesc –«aquesta olor de roba neta»– i les olors cítriques.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT