PUBLICITAT

Jordi Minguillón: «L'època d'alegries al sector dels congressos s'ha acabat»

CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Minguillón al seu despatx, durant l'entrevista mantinguda amb EL PERIÒDIC. Foto: ÀLEX LARA

Fa pocs mesos veia les problemàtiques del Comú d'Andorra la Vella des de la banda de l'oposició. Ara està al bell mig de la gestió diària i viu de primera mà les dificultats de la ciutadania. Aquest canvi de l'ara cònsol menor l'ha fet entendre que la situació és complicada. Però no ha perdut l'optimisme, i per aquest motiu ha decidit encapçalar la Conselleria de promoció econòmica.

–¿Quin resum fa dels primers dos mesos com a cònsol?

–Bàsicament ens hem dedicat a posar-nos al corrent de tot i a tractar el dia a dia, que porta molta feina. És una tasca de contacte constant amb el ciutadà, un fet molt gratificant perquè perceps l'interès, però d'altra banda et posa a la realitat.

–Suposo que es molt diferent veure el Comú des de l'oposició que com a cònsol...

–Molt. Des de la minoria és un tema conceptual, ho veus tot a grans trets. En canvi des de la majoria és el problema real de cada dia. També te n'adones de com canvia quan la prioritat és solucionar els problemes diaris dels ciutadans i no tractar grans definicions.

–¿Quines són les prioritats fixades per la nova corporació?

–Degut a la situació, les prioritats són mantenir l'estat del benestar dels ciutadans i per altra banda, generar il·lusió, riquesa per rellançar la parròquia. Per això hem creat la Conselleria de promoció econòmica. La idea és aplanar el camí a la iniciativa privada. Crear sinergies, unir esforços. És important que tots remem en la mateixa direcció.

–Remar també amb l'oposició...

–Sí, tots els grups estan a les comissions. Aquí no hi ha trampa, tot s'ensenya i tot es discuteix: Transparència total. Al ciutadà poc li importen els colors, l'important és que se li solucionin els problemes.

–Però de moment a les Juntes de Govern només hi haurà majoria.

–Sí, però és una qüestió de temps. Les maquinàries s'han d'engreixar, i quan comencin a funcionar podran fer-ho juntes.

–Tornem a les prioritats, parli'm de deures a fer.

–S'ha de mantenir els serveis tenint en compte la davallada dels ingressos. Hem de fer més control i eficàcia per optimitzar els recursos, aconseguir fer més amb menys. Per aquest motiu s'han d'estudiar i catal·logar els serveis. Intentar mantenir-los tots i si algun no es pot ha de ser dins els que no siguin bàsics. Però en aquests moments encara estem estudiant de quins podrien tractar-se.

–I exactament, ¿quina és la funció de la seva conselleria?

–Es tracta de buscar sinergies amb el privat i inversors per generar més riquesa. Des del Comú tenim la tasca de promocionar el Centre de Congressos i l'alberg de la Comella. Però no només això, també tocar algun projecte emblemàtic perquè ens situï al món turísticament. Com és el cas del Pic del Carroi. És una bona opció i ja hem començat a tenir converses per veure la viabilitat del projecte. Tenim molt clar que s'ha de treballar per activar la parròquia, però hem de ser molt professionals. Hem de generar il·lusió, no podem estar lamentant-nos tota l'estona que la parròquia no funciona.

–¿Manteniu la idea de fer un concurs d'idees per embellir l'avinguda Meritxell?

–Sí, hi estem treballant. Volem fer un concurs nacional. I no haurem d'esperar massa temps.

–També hi havia el projecte de la senyalització de la parròquia

–Estem fent reunions amb els implicats, volem marcar bé les zones comercials, els barris i els edificis emblemàtics.

–Ara gestiona el Centre de Congressos, ¿què s'hi ha trobat?

–Tenim una gran obra, però se li ha de donar activitat. Els congressos, actualment, estan parats. Va haver-hi una època d'alegries i on tothom feia activitats però això s'ha acabat. Amb tot, hem d'aconseguir que el centre funcioni, sigui amb actuacions, concerts, etc. En això estem. Vam estar a Fitur fent gestions i hem vist que hi ha possibilitats.

–¿Cap on van les possibilitats?

–Hem tancat un acord amb una universitat perquè vinguin a fer un congrés aquest any. I seguim movent contactes i fent publicitat.

–¿La Duana i les comunicacions són un handicap?

–La Duana s'ha de millorar, sobretot el sistema de trànsit. Però les comunicacions fins a Andorra són fantàstiques, no ens podem queixar dels dos accessos des de Barcelona. De cara França són una mica més complicades, però no són dolentes. En qualsevol cas jo no culparia d'aquests aspectes la davallada de la demanda per fer congressos.

–¿Encara és partidari de l'externalització?

–És una opció. L'externalització de la gestió en un moment d'eufòria és fàcil d'aconseguir. Però ara, que estem a la baixa, és una opció difícil. Millor gestionar internament.

–¿Pel que fa a l'alberg, de quina manera s'ha de publicitar?

–S'ha d'augmentar els dies d'ocupació. Una manera és entrar dins la xarxa internacional però hem de fer més coses, parlar amb escoles i universitats. Hem de difondre que estem en una de les grans rutes del Pirineu, que tenim la Vall del Madriu. Ho hem de potenciar perquè actualment l'ocupació no és l'esperada.

–I per acabar, ¿quina és la salut del Comú d'Andorra la Vella?

–Com tots. Han caigut dràsticament els ingressos els darrers anys i no hem tingut més remei que ajustar la despesa. L'endeutament és important però està dins dels paràmetres que marca la Llei. No ens podem permetre alegries, hem de gestionar els recursos pensant en l'optimització. No ens podem permetre excessos ni luxes.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT