PUBLICITAT

Els hotelers presenten dimecres solucions per sortir-se'n de la crisi

  • El sector es posa mans a la feina i reclama que el Govern s'impliqui per ser productius els 12 mesos
P. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Uns turistes entrant l'equipatge en un hotel cèntric del país. Foto: TONY LARA

Ja està bé de parlar de xifres i de la crisi econòmica. Ja està bé de queixar-se de l'estacionalització del sector hoteler. Prou de pessimisme i de plorar. El sector dels hotelers s'ha posat mans a la feina i a través de la seva web i en el context de la guerra de preus ha obert un debat sobre propostes i millores que es poden dur a terme per salvar els negocis d'aquesta recessió econòmica. Dimecres vinent es preveu que es presentin formalment i públicament aquest llistat de respostes a la dolenta situació per la què passa un dels sectors motors de l'economia andorrana. Una presentació que es pretén sigui com un inici a la posada en marxa de solucions. Unes propostes que han de venir del sector privat però també de l'Executiu.

La situació és complicada per a tots els països. Però des de l'associació dels hotelers volen ser optimistes i veuen que aquí a Andorra «una solució global pot millorar la situació de la crisi», explica el portaveu de la Unió Hotelera, Antoni Azurmendi. Aquesta decisió global passa per aconseguir la desestacionalització, tant reclamada. «Si en lloc de sis mesos aspirem a tenir una ocupació de 12, serem més productius», va explicar Azurmendi.

Per tot, els hotelers reclamen que sigui el Govern el que identifiqui, també, els buits existents i mitjans que facin possible ser productius durant els 12 mesos de l'any. Els hotelers també posaran sobre la taula les seves propostes que sortiran d'una enquesta realitzada amb 20 preguntes a cada soci.

CREACIÓ DE PARCS TEMÀTICS/ La creació de parcs temàtics per a cadascuna de les estacions i no només per a l'hivern, amb les pistes d'esquí, i a l'estiu amb activitats complementàries sinó també a la primavera i a la tardor, és una de les propostes per ampliar l'ocupació. Els hotelers volen que l'aspiració sigui la màxima i no només conformar-se amb dues estacions. «Si tenim ocupació els 12 mesos també es millorarà la situació de la CASS, perquè es necessitarà treballadors per a tot l'any, més assalariats», va comentar el portaveu de la UHA.

Els hotelers relativitzen l'estudi realitzat per Deloitte en el que es feia una mitjana anual entre pernoctacions i nombre de llits amb el resultat del 30% d'ocupació hotelera al llarg de l'any. «Aquest estudi no ha tingut en compte que durant mesos molts hotels tanquen les seves portes», explica Azurmendi.

El portaveu dels hotelers considera que aquesta xifra no és òptima per atraure inversió estrangera ara amb l'obertura, per tot s'ha de passar pàgina i començar a parlar de solucions.

El document elaborat pel sector empresarial sota el títol ‘Andorra té futur' és per als hotelers un camí a prendre en pro de resoldre la dolenta situació econòmica.

Concretar amb propostes. Sense xifres negatives. Solucions per millorar l'oferta. Aconseguir augmentar la demanda i així resoldre també la guerra de preus del sector hoteler és el que des de la UHA es vol presentar el proper dimecres a una conferència en la què amb to positiu i constructiu volen perfilar un full de ruta per començar a caminar cap una sortida de la crisi, que no és altra que la d'aconseguir tenir una oferta atractiva turística durant tot l'any.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT