PUBLICITAT

Un 6% més comparteix cotxe degut a la crisi econòmica

  • Augmenten fins a 878 els usuaris d'andorra.compartir.org, 52 més que el 2009
EL PERIÒDIC
ESCALDES - ENGORDANY

Periodic
Vehicles al túnel de la Massana. Foto: ÀLEX LARA

Andorra és un dels territoris que forma part de la xarxa compartir cotxe, i entre el 2010 -2011 el web andorra.compartir.org va experimentar un augment de 52 usuaris, passant de 826 a 878 respectivament, fet que representa un 5'9%. El director del departament de Medi Ambient, Marc Rossell, va indicar a l'ANA que un del motius d'aquest augment podria ser l'actual context de crisi, ja que és una forma de compartir les despeses del vehicle. Segons les dades facilitades pel departament, el 2011 els 878 usuaris registrats haurien compartit cotxe una mitjana de 433 vegades cada dia, fet que va suposat 226 cotxes menys circulant diàriament per la xarxa viària i una millora medioambiental. En un any es van deixar d'emetre 118 tones de diòxid de carboni. Els trajectes ocasionals van ser els més habituals amb un 54% i els desplaçaments no només es van fer per dins del Principat sinó també pels països veïns.

Compartir.org/ Aquest espai web ofereix a l'usuari la possibilitat de trobar persones que vulguin compartir cotxe. Andorra forma part d'aquest espai virtual així com també Catalunya, Madrid o les Balears. El site andorrà, http://andorra.compartir.org, compte a dia d'avui amb 878 usuaris, xifra que ha crescut progressivament des del 2010 quan hi havia registrades 826 persones.

Rossell va explicar que l'augment d'usuaris a la web no ha estat tant per la difusió que se n'ha fet des del Ministeri sinó pel context de crisi. «El cost dels desplaçaments fa que la gent busqui una alternativa» i, en aquest cas, Rossell va reconèixer que el boca-orella és la millor difusió que es pugui fer de l'eina.

Avantatges/ Rossell va destacar que aquestes xifres significquen que «hi ha hagut menys cotxes a la xarxa viària i, conseqüentment, una millora en la qualitat de l'aire». Així durant el 2011 van deixar de circular diàriament per les carreteres andorranes 226 cotxes, fet que representa 58.578 vehicles menys a l'any i un descens de les emissions de diòxid de carboni. Es van emetre 118 tones anuals menys de CO2. En referència al nombre d'ocupants el més habitual són dues persones. Així, van estar 227 cotxes els que només anaven amb dos passatgers, mentre que 91 vehicles portaven tres persones, 43 en carregaven quatre i en 22 cotxes n'hi viatjaven cinc.

DESTINACIONS I TIPUS DE VIATGE/ Els últims desplaçaments que es van fer no només van ser interns sinó també externs. Les principals ciutats de destinació des d'Andorra van ser Barcelona, Bilbao i Reus. Mentre que es va venir des de Tolosa, Barcelona, Lleida i la Seu d'Urgell. La majoria dels trajectes que es van fer durant el 2011 van ser esporàdics en un 56%, mentre que els periòdics van representar el 43%. I el tipus de trajecte fet normalment va ser l'ocasional amb un 54%, seguit del de treball amb un 30%, el d'estudis amb el 6% i el d'oci amb un el 3%.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT