PUBLICITAT

«Agafa't a la vida» mostra la crua realitat de les víctimes

  • Una xerrada interactiva aconsegueix l'empatia del públic i consciencia de manera efectiva
L. F. M.
LA MASSANA

Periodic
Francisco Ureta en la conferència 'Agafa't a la vida'; ahir a l'AnyósPark. Foto: ÀLEX LARA

Pitàgores va dir: eduqueu al nen i no serà necessari castigar l'home, «seguint aquesta premisa, cal ensenyar els joves per després no haver-los de castigar. Si totes les persones que anem en cadira de rodes haguéssim tingut la sort de topar-nos amb gent amb una bona educació en valors, que haguessin assistit a una xerrada com aquesta, no haguessin fet el que van fer i, probablement, jo no estaria aquí». El factor humà és la primera causa dels accidents de trànsit, que al seu torn són la major causa de mortalitat en el joves de menys de 35 anys. «Cada dia moren més de 1.000 joves en accident als països que controla l'ONU, però, per mil que moren, ¿quan nois i noies es quedaran en condicions infrahumanes?».

Amb les xarrades Agafa't a la vida «volem intentar que allò que ens ha passat a nosaltres, no li passi a ningú més», explicava ahir al vespre el conferenciant Francisco Ureta, de l' Aesleme (Asociació npara el estudio de la lesión medular espinal), davant d'una trentena de persones.

Les xerrades d'Ureta van més enllà que les conferències tradicionals: són interactives. Les diapositives, vídeos, fotografies i testimonis d'experiències reals, és el que ha portat al gran èxit d'aquesta campanya. «Utilitzem el llenguatge dels joves, que són aquells que és creuen més immortals, perquè ens entenguin». Aquestes eines multimèdia han permès «trobar el vincle emocional entre el públic i nosaltres. Toquem els sentiments i aconseguim que ells vegin que no volen trobar-se mai en la nostra situació».

A L'ALTRE COSTAT DEL MUR/ La xerrada es divideix en quatre gran parts: una part mèdica, que mostra que «el major problema no és la cadira de rodes, sinó totes les seqüeles que et deixa una lesió medul·lar». En segon lloc, hi ha la part tècnica, en la qual es deixa clara la diferència entre un accident, «fortuït», i un sinistre «comés per imprudències»; «més de la meitat del que diem accidents són sinistres». La tercera part, és la de la seguretat passiva. Ureta va fer un estudi que concloïa que el 40% dels europeus pateixen un accident, per això «expliquem com es poden protegir millor» . L'última part és la més dura, «amb un desgast emocional terrible», la de les experiències explicades per els pròpies víctimes amb tot detall.

Mentre Ureta parla, la gent comença a pensar que per una copa de més o haver-se tret el casc, «o qualsevol cosa de les que fem a la vida», no s'ho val per pagar un preu tan alt. «Que serveixi el nostre patiment i experiència per què els que estan a l'altre cantó del mur, mai passin al nostre».

Ureta també va ser l'encarregat ahir de fer la primera xerrada interactiva a una escola del Principat. «És imprescindible l'educació en valors si es vol avançar».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT