PUBLICITAT

El PS vol permetre la interrupció de l'embaràs de risc o fruit de violació

  • La iniciativa es vol treballar amb la militància i membres de la societat civil per tenir-la a punt aquest any
E. O. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Judith Salazar al local del Partit Socialdemòcrata, ahir al matí. Foto: ANA / M: C:

El Partit Socialdemòcrata (PS) «vol encetar el procés legislatiu per poder avançar en el reconeixement de drets civils de la societat andorrana», va afirmar ahir la seva primera secretària, Judith Salazar. I és en el marc d'aquest procés que s'inclou l'elaboració de la proposició de llei per despenalitzar l'avortament. Salazar va explicar que el text contemplarà, com a mínim, tres supòsits en què es permetria la interrupció de l'embaràs: en cas de violació, de malformació del fetus o de riscos greus per la salut física o psíquica de la mare. La voluntat és poder presentar aquesta iniciativa durant aquest any.

El PS va aprofundir ahir en el contingut de la proposició de llei per despenalitzar l'avortament en la que treballa. Per a la redacció del text es vol comptar amb l'opinió, no només de la militància, sinó també de representants de la societat civil, com poden ser, en aquest cas, les associacions de dones. El punt de partida, però, serà la despenalització de l'avortament en tres supòsits: quan es puguin donar malformacions importants del fetus, quan l'embaràs sigui fruit d'una violació, i quan hi hagi riscos greus per a la salut de la mare. És a dir, que l'avortament tampoc seria lliure.

«No podem obviar que a Andorra es donen casos d'avortament i estem impossibilitant que les dones andorranes tinguin un accés a l'avortament de forma més transparent, ja que han de marxar fora mentre aquí continua estant penat». En aquest mateix sentit es va pronunciar la presidenta de l'Associació de Dones d'Andorra, Montserrat Nazzaro, apuntant que la simple entrada a tràmit del text significaria «un pas endavant», i que permetria «acabar amb la hipocresia del país, que anem a avortar a fora».

Tot i ser conscient que amb gairebé tota probabilitat el text no prosperarà, Salazar va subratllar que «nosaltres com a mínim obrim el debat. Després ja veurem què passa». De la mateixa manera, Nazzaro va intuir que, donada la situació econòmica i social actual, el de l'avortament «no serà un tema que tingui prioritat, però està bé que surti, que se'n parli i es proposi». Per la seva banda, la presidenta de l'Associació de Dones Migrants i d'Andorra, Carmen Barbero, va comentar que cal que la despenalització de l'avortament s'acompanyi d'una llei d'interrupció de l'embaràs, confiant que sigui el que persegueix la proposta del PS.

RECOMANACIONS INTERNACIONALS / Salazar va justificar la idoneïtat del moment per començar el debat sobre l'avortament, enfront la idea de Demòcrates per Andorra «d'evitar la dispersió» i centrar-se en l'obertura econòmica i la reforma de la Seguretat Social. La primera secretària va emmarcar la proposició que els socialdemòcrates volen presentar en les recomanacions fetes pel comissari dels Drets Humans del Consell d'Europa, Thomas Hammarberg, després de la seva visita al Principat la setmana passada. Doncs la despenalització de l'avortament constava en el llistat, de la mateixa manera que la reducció del temps de residència per accedir a la nacionalitat. I també en el procés d'obertura econòmica que ha engegat el Govern.

«Se'ns està recomanant internacionalment», va manifestar la primera secretària del PS, insistint que es volen adoptar els «estàndards internacionals», va manifestar Salazar, també en relació amb la proposició de llei de la nacionalitat recentment acceptada per la Sindicatura i que el ple del Consell General ha de debatre la seva presa en consideració. En aquest punt, Salazar va criticar que vincular la rebaixa dels anys per accedir a la nacionalitat amb la doble nacionalitat, com fan des de DA, és «tirar pilotes fora. Enllaçar-ho és fugir d'estudi». Així, va exposar que és responsabilitat de la classe política facilitar l'accés a la nacionalitat i promoure polítiques inclusives per ala immigració «perquè la gent que migri a aquest país tingui ganes de ser andorrana, vulgui ser-ho i estimi aquest país.

En definitiva, els dos textos busquen «atendre el que vol la societat andorrana», segons Salazar, que va recordar a DA que «no podem centrar-nos només en l'urgent, i oblidar el més important», convidant, alhora, a «ser més valents».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT