PUBLICITAT

Adéu a Gran Nevasa

  • Ensisa equipararà el percentatge d'ingressos, i arribarà al 47% del còmput global en set anys
  • Des de Canillo s'admet que hi hagut menys pressions dels hotelers que de Viladomat
I. CASASAYAS E. GUINART
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Uns esquiadors compren el forfet a les taquilles de Soldeu. Foto: EL PERIÒDIC

Han fet falta nou mesos per clarificar el futur de Grandvalira. Un període d'estira-i-arronses. Tots plegats, a Ensisa i a Saetde. Primer a Canillo, que és qui fa esclatar la seva incomoditat dintre de la firma sol.licitant més pes en el repartiment dels ingressos. Després Saetde, amb el soci majoritari Joan Viladomat al capdavant disposat a no cedir ni un pam. Això sí, es contracten els serveis de la reconegudíssima multinacional Deloitte perquè presenti una proposta que encamini les dues societats cap a una única gestió. I finalment, i tal com va consentir ahir la part de Soldeu-El Tarter, s'opta per l'adéu a Gran Nevasa. En espera però, de l'imminent rúbrica dels gestors de Pas de la Casa-Grau Roig que anirà alineada amb la del seu company de negoci canillenc. Molt soroll i molts diners invertits per conservar el model ja definit: gestió a banda i banda sota la marca Grandvalira.

De tot aquest procés i segons les fonts contactades per aquest rotatiu, Ensisa no aconsegueix, com requeria inicialment, un repartiment equitatiu dels ingressos, però deixarà enrere els percentatges fixats en el conveni del 2003 (42% Ensisa, 58% Saetde). De l'extensa negociació se'n desprèn que en el pròxim lustre, els camps de neu de Canillo guanyaran l'1% per any arribant al màxim del 47% del pastís global quant a la distribució d'ingressos i fent recular a la part encampadana fins al 53%. Fonts de Saetde, però, van elevar a set anys el termini. En els dos primers no es procediria a l'augment instat per Ensisa, i a partir del tercer i fins al 2018, percebria l'increment de l'1% per cada any.

POC NEUTRAL. També les fonts consultades van justificar l'elaboració de l'estudi de la consultora transnacional justificant que "l'anàlisi de la fusió ja està feta i podria servir per al futur". Sobre el tarannà dels tractes, van argumentar que hi hauria hagut menys pressions per part del sector hoteler de Canillo, com s'havia indicat, que la que podria haver exercit Viladomat "que sempre demana més i més i amb qui és molt complicat negociar". És més, dites fonts van fer al.lusió també a l'estudi titllant-lo de "poc neutral" per bé que van acusar a la cara visible de Saetde de voler "manar més que Ensisa" durant el procés.

DESGAST EN LES NEGOCIACIONS.
Segons va poder saber aquest diari, en el mateix consell d'Administració d'Ensisa s'haurien viscut situacions de tensió. Si bé els cònsols de Canillo, Enric Casadevall i Mònica Bonell, haurien defensat fermament el procediment de fusió amb Saetde en primera instància, el desgast en les negociacions haurien conduït als mandataris a retrocedir per tornar al model vigent de gestió.

Per acabar de definir el futur de Grandvalira manca la signatura dels socis de Saetde, qui de forma gairebé paral.lela a Ensisa, desencallarà un procés feixuc i ple d'incerteses que els treballadors de Grandvalira han patit durant mesos.

Cal recordar que l'estudi encarregat a la multinacional Deloitte ha suposat un cost del voltant d'un total de 240.000 euros. [email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT