PUBLICITAT

Delgado alerta que la gent de 50 anys no tindrà pensió

  • El president de la CASS creu que s'hauria de triplicar el que es cotitza
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El president del Consell d'Administració de la CASS, Josep Delgado, en una entrevista amb EL PERIÒDIC. Foto: TONY LARA

El president del Consell d'Administració de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), Josep Delgado, creu que l'increment de les cotitzacions, tant en la branca malaltia com en la de jubilació, seria una de les mesures a aplicar per millorar la situació de la parapública. Així ho va dir en una entrevista al programa Ara i Aquí de Ràdio Nacional d'Andorra (RNA), on va deixar clar que encara que s'augmentin les cotitzacions, la situació de la CASS és delicada. De fet, va alertar que, si no es modifiquen alguns punts de la llei, els que ara tenen 50 anys no percebran «cap pensió de jubilació».

Delgado va recordar que ja s'han començat a aplicar mesures per contenir la despesa com la modificació a la baixa de les tarifes, però va avançar que possiblement caldrà aplicar-ne més com un increment de les cotitzacions, tant en la branca malaltia com en la de jubilació. De fet, pel que fa a la vellesa, Delgado creu que s'hauran de modificar els paràmetres per calcular les pensions i aplicar un increment en les cotitzacions. Un augment, però, que hauria de multiplicar per tres o per cinc el que s'està cotitzant ara, si es volgués que el que cobren els jubilats es pogués cobrir amb les cotitzacions. El president de la CASS és conscient que aplicar aquests augments és inviable i va manifestar que caldria acompanyar els increments que es decideixin amb mesures de contenció que «allargaran el problema» però no el solucionaran.

Delgado creu que la població ha de ser conscient de la situació de la branca de vellesa que farà que els que ara tenen 50 anys no cobrin pensió si no es fan algunes modificacions, i per això, aposta per informar bé als joves que ara comencen a cotitzar perquè puguin preveure aquesta situació estalviant o fent un pla de pensions. «La gent que tenim 50 anys, si no fem res, si no modifiquem res, no cobrarem pensió. No és que no cobrem una pensió digna, és que no cobrarem cap pensió», va manifestar el president del Consell d'Administració de la CASS, que va valorar la importància d'explicar la situació a la ciutadania, perquè els joves puguin preparar-se alguna alternativa, «puguin estalviar o buscar un pla de pensions privat», i els que estan «atrapats» al sistema actual, els que ara tenen al voltant dels 50 anys, es puguin conscienciar que les seves pensions «a les que poden aspirar, si es fan coses, és diferent cap a baix a les que els nostres pares estan cobrant».

De fet, el president del Consell d'Administració de la CASS considera que s'ha arribat a aquesta situació perquè els diferents governs han «defugit el problema» i han anat posposant la presa de decisions. En aquest sentit va apel·lar a la responsabilitat dels polítics per encarar el problema i actuar en conseqüència perquè «cada any que passa estem un any més a prop del col·lapse» i va recordar que «l'immobilisme ens ha portat a la situació que estem ara». Així, Delgado va reconèixer que el debat pot estar en quina és mesura més idònia o amb quina altra es combina, «però cal actuar», va recollir l'ANA.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT