PUBLICITAT

El primer paquet amb mesures de contenció estalviarà 430.000 euros

  • L'oposició planteja reduir els alts càrrecs d'EMAP i suprimir l'hora gratuïta de l'aparcament
CLARA GARNICA
LA MASSANA

Periodic
Natàlia Cusnir jura el càrrec de consellera en substitució de Lluís Ribeiro, ahir. Foto: COMÚ DE LA MASSANA

La corporació massanenca va aprovar ahir en consell de Comú un paquet amb mesures de contenció de la despesa i actuacions per a la reactivació de l'economia. L'estalvi xifrat, segons va informar el cònsol de la Massana, David Baró, és de 430.000 euros. Això sí, el mandatari va voler deixar clar que es tracta d'un primer paquet d'actuacions i que ja s'està treballant en noves mesures encarades a eixugar el deute acumulat a la corporació.

D'entre aquestes primeres accions, destaca l'eliminació de la tretzena paga dels càrrecs electes, la suspensió del GAdA dels anys 2011 i 2012 o la reducció de les despeses del capítol de relació especial en un 36%. A més a més, també es veuran afectats amb un 5% menys de pressupost els esdeveniments populars de la parròquia com Andoflora, el Mercat de Nadal o les festes tradicionals.

Paral·lelament a aquests sacrificis, el Comú manté actuacions per mantenir la dinamització econòmica. Per exemple, amb l'inici del procés per rebaixar del 15% al 5% la cessió econòmica en sòl urbà consolidat, tal i com es va acordar a la darrera reunió de cònsols, bonificant el 100% de la taxa per obrir comerços o indústries o mantenint el coeficient corrector de l'índex de radicació del 0,5 per a les activitats artesanals que es vulguin desenvolupar a l'Aldosa, Anyós, Sispony, Pal i Erts. A més a més, s'introdueix un punt per a potenciar l'emprenedoria entre els joves de 18 a 35 anys, ja que rebran una bonificació del 100% de l'impost de radicació d'activitat econòmica durant dos anys.

més control a emap / L'oposició va mostrar-se favorable a les actuacions proposades per la majoria, tot i que va lamentar que no s'hagués considerat «cap de les seves aportacions», va manifestar Robert Albós. Els consellers de la minoria van aprofitar el consell de Comú per fer públiques d'altres actuacions que permetrien estalviar 300.000 euros més, com l'eliminació de la subvenció que fa el Comú a la concessionària Gavsa per a proporcionar l'hora gratuïta d'aparcament al pàrquing del centre del poble o reduir encara més els sous dels cònsols fins a proporcionar 70.000 euros d'estalvi.

A més a més, van mostrar-se molt crítics pel que fa a la gestió dels camps de neu. Jordi Serra va assegurar que un estudi posa sobre la taula que Vallnord gasta un 10% més en explotar les pistes que Grandvalira. En aquest sentit, va assegurar que l'estructura d'EMAP «és massa pesada», a causa de l'elevada xifra de càrrecs intermitjos i de la «duplicitat d'alts càrrecs». Serra també va lamentar que els costos de promoció de les instal·lacions són massa elevats pels beneficis que comporten, i més en una temporada «tant dolenta» com aquesta, va assegurar el conseller. Una bona gestió d'EMAP permetria un estalvi d'un milió d'euros, segons els càlculs de la minoria.

Davant aquestes demandes, Baró va recordar que les mesures aprovades ahir només són un primer pas i que l'oposició no pot llançar propostes basant-se en «supòsits o reflexions». Caldrà estudiar la viabilitat de totes elles, va manifestar Baró.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT