PUBLICITAT

El Comú de la Massana espera estalviar 430.000 euros

  • Ha aprovat un paquet de mesures encaminades a la contenció de la despesa i a la reactivació de l'economia
23022012comu
Image d'arxiu d'una sessió del Comú de la Massana. Foto: ANA
El Comú de la Massana ha aprovat aquest dijous un paquet de mesures encaminades a la contenció de la despesa i a la reactivació de l'economia, que suposaran un estalvi de 430.000 euros. Algunes d'aquestes mesures ja van ser anunciades en la darrera sessió de Comú, com l'eliminació de la tretzena paga dels càrrecs electes, així com la decisió de no tenir cap conseller a ple temps durant tot el mandat. Així mateix, s'ha decidit no fer cap nova contractació, ni suplir vacants per jubilació o baixes de lloc de treball.
El Comú també ha decidit suspendre la gestió de l'acompliment del 2011 i 2012 del personal de la corporació, i reduir les despeses de relació especial en un 36,88%.

Paral·lelament, s'ha acordat una rebaixa d'un 5% dels costos de diferents esdeveniments que se celebren a la parròquia, com Andoflora i el Mercat de Nadal, entre d'altres. El paquet de mesures també inclou la rebaixa en general d’un 3,64% de les despeses liquidades de consums de béns corrents respecte a l’exercici 2011, i l'aplicació de la modificació de la Llei d’arrendaments, deixant en suspens l’actualització de les rendes.

Altres mesures que s'han previst són l'ajustament progressiu del preu de les activitats no socials al seu cost real, garantint l’accés a tothom a través de les ajudes a les famílies que no tinguin recursos; la renovació del conveni que permet compartir la Central de Compres amb el Comú d’Ordino i explorar noves possibilitats de mancomunitat; i la renegociació i agrupació dels contractes de serveis existents (manteniments instal·lacions, alarmes,...).

Pel que fa a la reactivació de l'economia, es compta amb l'inici del procés per a la rebaixa del 15% al 5% de la cessió econòmica en sòl urbà consolidat, amb el doble objectiu de reactivar el sector de la construcció i d’afavorir que un propietari d’un petit terreny s’hi pugui construir la seva casa. També es preveu aplicar la bonificació del 100% prevista a la Llei de finances comunals sobre la taxa en concepte de drets d’obertura de comerços, indústries, despatxos, oficines i exercici de professions lliberals i activitats independents.

El Comú ha aprovat la congelació de l'impost de radicació d’activitats comercials, empresarials i professionals i la bonificació del 100% de l’impost de radicació d’activitat econòmica per als joves emprenedors d’entre 18 i 35 anys, durant dos anys. A més, es manté la bonificació de la quota de liquidació del 50% de l’impost de radicació d’activitat econòmica en el cas d’inici d’una activitat; i es continuarà aplicant un coeficient corrector del índex de radicació del 0,5, per les activitats artesanals als pobles de l’Aldosa, Anyós, Sispony, Pal i Erts. A més, s'ha aprovat la congelació del impost sobre la residència (foc i lloc); la de l'impost d’inquilinat i propietat edificada; i la de l'impost sobre la construcció.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT