PUBLICITAT

Andorra la Vella i Escaldes començaran a fer compres conjuntes aquest any

  • De cara al 2013 es vol començar a mancomunar aspectes com el servei de grua o la senyalització conjunta
  • Ferrer i Marín aplaudeixen la iniciativa del Govern d'oferir llocs de treball als desocupats
23022012-trobada
Els cònsols d'Andorra la Vella i d'Escaldes-Engordany, aquest matí. Foto: ÀLEX LARA
Els cònsols d'Andorra la Vella i Escaldes-Engordany han marcat aquest dijous les línies d'actuació genèriques a l'hora de mancomunar serveis i han organitzat l'estructura de treball per tirar-les endavant. Aquest mateix any s'han compromès a començar a fer compres conjuntes de productes de neteja o de paper, i de cara al 2013 es vol començar a mancomunar aspectes com el servei de grua, fer la senyalització conjunta de les parròquies, organitzar una programació cultural única, i optimitzar els recursos que es destinen a les polítiques socials, com per exemple, la possibilitat de derivar les persones a les escoles bressol amb places, independentment de la parròquia.

Tenint en compte la necessitat de contenció de la despesa en època de dificultats econòmiques i la proximitat que hi ha entre les dues parròquies, els cònsols d'Andorra la Vella i Escaldes-Engordany han manifestat aquest dijous la seva voluntat política de continuar amb la tasca iniciada en l'anterior mandat de buscar serveis que es puguin mancomunar.

La cònsol major escaldenca, Trini Marín, ha parlat de la possibilitat de mancomunar les tasques del departament de compres, fent edictes conjunts per la compra de material de neteja, paper, flors de temporada, etc. Aquesta seria la iniciativa que es podria materialitzar més ràpidament, ja durant aquest 2012. Marín s'ha mostrat convençuda que fent edictes conjunts s'aconseguiran estalvis importants, i ha recordat que la recollida selectiva conjunta va suposar un estalvi de 90.000 euros. Els cònsols no descarten que fins i tot es puguin unificar les dues centrals de compres.

De cara a l'any vinent, s'abordarà el gruix de les propostes, com és el cas de la compra i la utilització conjunta de les grues. El cònsol menor d'Escaldes-Engordany, Marc Calvet, ha explicat que s'està estudiant la legalitat de mancomunar aquest servei, i que si es poden comprar grues conjuntament, com que requereixen una inversió d'uns 60.000 euros, es disminuirien molt els costos mantenint un bon servei.

També s'ha valorat la possibilitat d'unificar criteris pel que fa a la senyalització dels carrers, sobretot pels aparcaments, facilitant així la mobilitat dels turistes. El cònsol menor d'Andorra la Vella, Jordi Minguillón, ha afegit que des de la capital es vol tirar endavant el pla de senyalització que s'ha elaborat, però que paral·lelament es parlarà la possibilitat de fer-ho conjuntament a la propera Taula de mobilitat. Un altre dels aspectes a mancomunar és l'agenda cultural de les dues parròquies per evitar que se solapin actes.

Pel que fa a les polítiques socials, la voluntat és optimitzar els recursos dels dos comuns perquè ningú es quedi sense els serveis que s'ofereixen. En aquest sentit, la cònsol major de la capital, Rosa Ferrer, ha parlat del cas de les escoles bressol, i de la possibilitat que si una té l'aforament complet es pugui derivar l'usuari cap a una altra escola bressol, encara que no sigui de la mateixa parròquia. Els cònsols també han valorat la possibilitat de mancomunar la compra del menjar de les escoles bressol, així com fer conjuntament el seguiment dels joves en situacions de risc mitjançant els educadors de carrer.
Programa laboral
Les cònsols majors d'Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, Rosa Ferrer i Trini Marín, han celebrat la iniciativa del Govern d'oferir llocs de treball als desocupats feta pública aquest dimecres. Les cònsols han aplaudit la mesura perquè és un projecte que ja van posar a la pràctica als comuns i que "ara ho impulsa qui en té les competències". Pel que fa a la proposta feta pel Govern d'ampliar la mesura a les corporacions locals, les mandatàries han dit que de moment els comuns no estan gaire en disposició d'afrontar una política d'aquestes característiques però s'han mostrat obertes a parlar-ne i a escoltar com ho plantegen des de l'Executiu.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT