PUBLICITAT

El cas de la depuradora valenciana esquitxa Andorra

  • Un jutge del Principat està investigant vuit imputats per blanqueig
EL PERIÒDIC
VALÈNCIA

Periodic
La depuradora de Pinedo, a València, actualment investigada per amagar una trama corrupta. Foto: EFE

El Principat ha obert diligències que impliquen en un presumpte delicte de blanqueig de diners a vuit inculpats per la depuradora de València (Pinedo), el cas Emarsa. La justícia andorrana va enviar una comissió rogatòria a València per sol·licitar informació sobre aquests vuit imputats, segons consta en una providència del jutjat d'Instrucció número 15 de València. El document judicial, però, omet el nom dels sospitosos.

El magistrat instructor d'Emarsa va sol·licitar, al seu torn, a l'autoritat judicial del Principat d'Andorra que li enviï un informe de la Unitat d'Intel·ligència Financera i còpia de les actuacions d'imputació o processament de les persones investigades en les diligències que se segueixen al Principat.

El forat econòmic de la depuradora ja està xifrat en 25 milions d'euros, i això que encara queda molta investigació pendent. El volum d'Emarsa resulta ara com ara impossible de delimitar. Segons la informació publicada en un mitjà valencià, Andorra consta com un de les destinacions preferides per varis dels imputats en la causa, que van realitzar nombrosos viatges a compte de la depuradora de Pinedo. Unes estades d'autèntic luxe. No es privaven de res perquè pagava la planta de depuració d'aigües. L'exgerente de la planta, Esteban Cuesta, viatjava al Principat diverses vegades a l'any, en ponts, Nadal o caps de setmana. Ho va fer en alguna ocasió amb l'exdirector financer, Enrique Arnal. Per exemple, en el pont de la Puríssima de desembre de 2008, es van allotjar a un hotel cèntric d'Escaldes, un establiment que solien freqüentar i que no destaca precisament per la seva austeritat. De moment, es desconeix si algú més els acompanyava en aquests viatges.

cas campió/ Jorge Dorribo, presumpte cap d'una trama corrupta –frau en les subvencions públiques, suborn i tràfic d'influències– va dir en la seva declaració com imputat davant el Tribunal Suprem, on va variar per tercera vegada la seva versió, que els suposats pagaments que va fer a l'exministre de Foment José Blanco, de 200.000 euros, no van sortir dels comptes de la seva empresa a Andorra, sinó dels diners que tenia «a la seva pròpia casa».

En la seva declaració, Dorribo hi va implicar una tercera persona, ja que va afegir que va donar els diners a l'exministre espanyola través del seu cosí polític Manuel Bran. Aquesta afirmació va ser negada per Bran en les declaracions d'ahir a la tarda.

Per altra banda, aquest va afegir en les seves declaracions que van fer una farmàcia a Andorra per encàrrec dels Laboratoris Nupel, laboratoris dels quals el empresari farmacèutic Dorribo n'era el propietari.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT