PUBLICITAT

Condemnat a un any de presó per un cas de violència de gènere

  • L'home haurà de pagar 12.000 ? a la víctima, amb qui no podrà entrar en contacte en 10 anys
L. F. M.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els passadissos de la Batllia. Foto: TONY LARA

El Tribunal de Corts va declarar ahir culpable dels delictes majors d'amenaces continuades de mort i de maltractament al cònjuge a l'home jutjat el passat novembre per agredir al llarg de vuit anys la seva parella. El Tribunal va tenir en compte la circumstància modificativa d'alteració mental, sol·licitada per la defensa, i per aquest motiu va ser finalment condemnat a un any de presó ferma i un any de presó condicionat a seguir un tractament psicològic, i no als set anys que havia demanat l'acusació particular. El Tribunal també va prohibir al condemnat entrar en contacte amb la víctima durant 10 anys, i a pagar a aquesta, en concepte de responsabilitat civil, 12.000 euros.

Un judici en dues parts/ El judici d'aquest cas de violència de gènere va començar el mes d'octubre de l'any passat i va finalitzar el novembre, després que el ministeri fiscal i l'acusació demanessin ajornar la vista per reformular la pena, ja que, segons un dels informes mèdics, la víctima havia patit un estres postraumàtic crònic, que representava un agreujant a la causa. A més, un testimoni havia declarat en el primer judici que l'home seguia dient que mataria la seva dona, tot i estar tancat a la presó. Així doncs, el ministeri fiscal va demanar 4 anys i mig de presó per l'acusat i no entrar en contacte amb la víctima durant 10 anys.

L'acusació va anar més enllà, i va demanar al tribunal set anys de presó, ja que considerava que l'acusat, tot i haver passat vuit mesos a la presó, «no és conscient ni està penedit», de la mateixa manera que seguia amenaçant; per tant, l'acusació va concloure el seu informe dient que «l'hem de tancar per impedir que la mati».

Per la seva part, la defensa va demanar la nul·litat d'un dels informes mèdics, ja que no es va seguir el procediment formal i també va justificar que quan l'acusat amenaçava a la víctima, no era conscient del que deia. La defensa també es basava en l'argument que feia sis anys l'acusat havia patit un accident que li va provocar una hemorràgia cerebral. L'advocat volia així incidir en aquest fet per justificar l'augment de l'agressivitat de l'home en els últims anys. La dona, però va explicar que els episodis de violència eren anteriors, però que ell després semblava penedit i per això el perdonava, per no «trencar la meva família».

ELS EPISODIS DE VIOLÈNCIA/La parella tenia una relació des de feia vuit anys, i quatre que tenien una filla. El passat 24 d'abril va tenir lloc l'últim episodi de violència de l'acusat cap a la seva dona. Segons la víctima, el seu exmarit –en tràmits de divorci– l'hauria pegat diverses vegades, algunes davant de la seva filla de quatre anys. No hi ha testimonis dels fets, però diverses persones van comparèixer per explicar que havien vist la dona algunes ocasions amb morats als braços. L'acusat no va admetre els cops de puny ni les puntades de peu, ni tampoc haver-la intentat ofegar amb un coixí, tot i que si va dir que quan es discutien l'amenaçava de matar-la. La dona va declarar que des dels inicis de la seva relació sempre havia estat un home violent, però que en els últims anys la seva agressivitat havia augmentat i cada vegada era més habitual.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT