PUBLICITAT

El pla per donar feina a 160 aturats s'iniciarà a principis de març

  • El Govern destina un milió d'euros per cobrir uns llocs de treball dins l'Administració encara per definir
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Cinca, Vila i la directora del departament de Treball, Maria Geli, ahir, a la sala de premsa de l'edifici Administratiu. Foto: ANA / MARTA TORT

El Govern va aprovar ahir el programa per donar feina a 160 aturats, que preveu poder implementar a principis del mes vinent. Al pla s'hi destina un pressupost al voltant d'un milió d'euros, l'equivalent al salari mínim per a aquestes 160 persones i durant sis mesos. Es tracta d'un programa temporal, amb una durada d'un any, que «s'afegeix» a les altres prestacions per desocupació que ofereix l'Administració i que ha de representar «un primer pas» en la configuració d'un «Pla integral de solidaritat», segons va exposar el ministre d'Interior i Justícia, Marc Vila.

«La gent vol dignificar la seva activitat», i per això prefereix tenir una prestació «a canvi d'una feina», va comentar el ministre portaveu, Jordi Cinca, per justificar el programa. Aquest es desenvolupa en el marc del Codi de Relacions Laborals, va explicar el titular de Treball, el ministre Vila, així que es signaran contractes per sis mesos, amb un de prova. La jornada laboral serà la ordinària setmanal, i el salari, el mínim vigent, de 951 euros bruts (899 euros nets). Per beneficiar-se del programa caldrà ser andorrà o tenir el permís de residència i treball vigent, estar inscrit al Servei d'Ocupació –i haver-ho estat durant tres mesos el darrer any– i no haver rebutjat cap oferta provinent d'aquest. També es defineixen incompatibilitats. En formar part del programa de treball temporal de l'Administració no es podrà realitzar cap altra feina remunerada, ni per compte propi ni per compte aliè, i tampoc es podrà percebre cap altra prestació per desocupació involuntària ni beneficiar-se d'altres programes de política activa d'ocupació.

Actualment, segons va informar Vila, hi ha 770 persones inscrites al Servei d'Ocupació en recerca de feina, 80 de les quals s'estan beneficiant de la prestació per desocupació involuntària.

DOS PARDALS D'UN TRET / Serà l'Administració central i la de Justícia les que ocuparan els beneficiaris d'aquest programa. Els llocs de treball que es poden oferir encara no s'han definit, però Vila preveu que «en 10 dies ja podrà estar en marxa» el pla. La setmana vinent ja es podran descarregar els formularis de sol·licitud del web del departament de Treball i es publicarà el decret corresponent al BOPA. El ministre va explicar que els llocs de treball seran per feines «importants, encara que potser no urgents», i que no es tracta de cobrir les vacants que no s'hagin cobert per la via «normal». És a dir, que seran feines «útils i no inventades». Vila va continuar narrant que hi ha feines de l'Administració que són «necessàries» però que pel dia a dia queden en un segon terme, «oblidades i que no es cobreixen», com poden ser la neteja de boscos i torrents o «fer arxius», «per posar dos exemples».

Tot i que els perfils estan per definir, i que es pot dubtar que casin amb els dels inscrits al Servei d'Ocupació, el ministre titular de Treball es va mostrar convençut que es trobaran les persones per cobrir les places que pugui oferir l'Administració i es podrà «desmentir aquesta idea» que la majoria d'inscrits provinguin del sector de la construcció. Així, va assegurar que «ha canviat el perfil» dels que es dirigeixen al Servei d'Ocupació, i que també hi ha enginyers superiors, tècnics i administratius, entre d'altres.

D'aquesta manera, «s'uneixen dues necessitats», va comentar el ministre d'Interior i Justícia, doncs es beneficia a persones en situacions difícils i alhora es promou que «es facin treballs en benefici de la comunitat».

Per Vila, l'aprovació d'aquest programa és una «reacció de manera activa i important davant la situació de pèrdua de llocs de treball i augment dels inscrits al Servei d'Ocupació». I «exemplifica la importància que donem al mercat de treball i al dret de treball». El ministre d'Interior va insistir que el programa aprovat ahir «no substitueix» els altres programes ja vigents.

Pla integral de solidaritat / Tot i que aquest programa té «vocació de temporalitat», no es descarta allargar-lo més enllà de l'any. De fet, també es té pensada la possibilitat d'involucrar altres administracions. Per això es vol mantenir una reunió amb els cònsols per tractar aquesta qüestió.

Però més enllà d'això, Vila va deixar la porta oberta al disseny d'altres programes en el marc d'un «pla integral de solidaritat», en el què, a més d'aquests altres programes, es vol donar «coherència» a les prestacions i «evitar encavalcaments», vetllant perquè compleixin les funcionalitats per les que es van dissenyar i «arribar a qui més ho necessita».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT