PUBLICITAT

La caiguda d'activitat econòmica afavoreix una millor qualitat de l'aire

  • Tots els contaminants estan dins els límits amb l'excepció del diòxid de carboni en zones properes al trànsit
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una estació mòbil de qualitat de l'aire a la zona del Prat Gran d'Encamp. Foto: EL PERIÒDIC

La qualitat de l'aire andorrà millora any rere any des del 2006. El 2011 es van assolir els millors nivells des que es fan els mesuraments, complint en tots els contaminants i zones –amb l'excepció de les properes al trànsit– els valors establerts normativament. És dir, que la presència de contaminants a l'aire es troba per sota dels llindars màxims, tant anuals com horaris per a la protecció de la salut humana. Així, s'assegura que «només el 2% del temps» l'aire ha tingut una qualitat deficient o dolenta. Aquesta millor qualitat de l'aire s'explica, en part, per la davallada de l'activitat econòmica, segons van indicar el ministre de Medi Ambient, Francesc Camp, i també director del departament, Marc Rossell.

El 89% del temps, l'aire va tenir una qualitat «excel·lent i bona», i un 9% més del temps va ser «regular». Per a tots els contaminants estudiats, es van complir els nivells de qualitat, tant a les parròquies altes com a les centrals. En l'únic aspecte on «es continua incomplint el valor límit» és per diòxid de nitrogen (NO2)a les estacions properes al trànsit. En totes aquestes estacions s'incompleix aquest valor, amb l'excepció d'Ordino. De totes maneres, tampoc s'ha superat el llindar d'alerta a la població.

Igualment, pel diòxid de sofre (SO2), monòxid de carboni (CO), partícules en suspensió i ozó (O3) també es van complir a tot arreu els nivells de qualitat i no es van superar els valors límit horaris, diaris i d'alerta per a la protecció de la salut humana. A més, per «primera vegada» es van complir els nivells de qualitat de l'aire de l'ozó per a la protecció de la vegetació, segons va remarcar Rossell.

CAUSES DE LA MILLORA / Per Camp, la millora de la qualitat de l'aire «és una de les poques dades positives» de la crisi. El ministre va exposar que la davallada de l'activitat econòmica també ha comportat una davallada de les obres, i conseqüentment del trànsit i del moviment de terres.

Però Rossell també va apuntar a un «canvi d'hàbits», encara que sigui incipient. Doncs l'entrada en funcionament del bus exprés fa que hi hagi qui opti per aquest mitjà de transport, i també s'ha posat en marxa un web per compartir cotxe, i «tot ajuda». No ens enganyem, «cada usuari és un cotxe menys». També va ajudar a la millora de la qualitat de l'aire l'obertura del túnel del Pont Pla.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT