PUBLICITAT

El 60% d'empreses es beneficiaran del règim simplificat de comptes

  • Els empresaris que facturin menys de 150.000? tindran l'obligació de presentar una declaració jurada
L. F. M.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El tècnic del dipoòsit de comptes, Josep Maria Valera, i el director d'economia, Albert Hinojosa, ahir en la roda de premsa. Foto: TONY LARA

Avui entren en vigor les noves modificacions comptables. Les 10.000 empreses del Principat hauran de posar en ordre el ball de números per adaptar-se als canvis que s'han introduït en el Reglament de formulació dels comptes anuals consolidats i en el Pla general de comptabilitat amb «l'objectiu de facilitar la tramitació» alhora d'entregar els comptes al Govern, segons va explicar ahir el director d'Economia, Albert Hinojosa. Precisament per aquest motiu, el Govern justifica el canvi en el llindar econòmic per presentar els comptes simplificats: abans de la modificació estava en els 250.000 euros i ara passa als 600.000 euros, amb un nou model de règim simplificat, en el qual «la introducció de dades serà més fàcil». Aquesta modificació del llindar «permetrà que un 60% de les empreses del país es beneficiï del règim simplificat».

Un altre canvi destacable: els empresaris amb una facturació de menys de 150.000 euros no hauran de presentar el comptes (abans el llindar estava en els 100.000 euros), ara bé, tindran l'obligació de presentar una declaració jurada amb la xifra total d'ingressos. En el cas de l'incompliment d'aquest tràmit, «les empreses podran ser sancionades amb multes de 600 a 2.000 euros, en funció del volum de l'empresa». Segons Hinojosa, aquesta mesura «permetrà tenir més dades sobre el teixit empresarial del país i determinar l'univers d'obligació comptable», que actualment desconeixen, rebatent així a la crítica dels socialdemòcrates, que argumentaven que «augmentar el llindar per excloure l'obligació de dipositar els comptes afavoreix que cada vegada menys empreses presentin la comptabilitat».

El director d'Economia va afegir que no creu que les modificacions facilitin l'evasió de les obligacions, ja que també s'han reforçat les sancions accessòries: «els empresaris que no dipositin els comptes, a més de no poder ser contractats per l'Administració, tampoc podran rebre subvencions ni convenis de col·laboració». Hinojosa va voler recordar que els comptes «interessen al Govern per conèixer l'estat de l'economia dels país i el PIB, però el principal beneficiat és l'empresari, ja que li permet saber si la seva empresa és rendible».

·

NOU MODEL SIMPLIFICAT/ «Les dades que s'han de proporcionar són practicament les mateixes, però és molt més fàcil donar-les», va afirmar el tècnic del depòsit de comptes, Josep Maria Valera. El nou model de comptes anuals simplificat introdueix un balanç simplificat, un compte de pèrdues i guanys simplificat, notes explicatives i un apartat on es demanen algunes dades sobre les despeses de personal; «un model parametritzat i senzill», va subratllar Hinojosa. En els models de comptes anuals normals (empreses de més de 6 milions d'euros de facturació) i els abreujats (per empreses que facturen de 600.000 a sis milions d'euros) s'ha introduït l'impost sobre beneficis, que, al liquidar-se anualment, «hauria de fer que els empresaris tinguessin més control sobre la seva comptabilitat».

El nou formulari estarà disponible al web de Tràmits i la Cambra de Comerç té previst fer sessions informatives sobre els canvis a partir de l'1 de març.

CONTROL I EXERCICI 2010 / Pel que fa al dipòsit dels comptes del 2010, que s'havia de presentar durant el 2011, fins ara ho han fet 4.600 empreses d'un total de 10.000, una mica més del doble que el primer any. El problema és que el Govern no sap quantes empreses hi estaven obligades, i com que no poden fer un control sobre totes, aplicaran ràtios de control que ara estan acabant de determinar.

Segons va informar Hinojosa, «quan tinguem enllestit el pla d'inspecció, començaran a posar sancions», que poden anar dels 600 als 2.000 euros en funció del volum de l'empresa, i també sabran llavors «si es necessita més personal per efectuar el control». De tota manera, Hinojosa va admetre que «controlar el 100% de les empreses del Principat és impossible», però també va dir que «aquest serà només el tercer exercici i cal donar marge als empresaris». Finalment, el director d'Economia va recordar que fins ara, quan s'ha detectat algun error en el dipòsit dels comptes, «s'ha avisat l'empresari perquè fes les modificacions pertinents».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT