PUBLICITAT

El 60% de les empreses es podran beneficiar del règim simplificat de presentació de comptes

  • Les empreses que no estiguin obligades a dipositar els comptes hauran de presentar una declaració jurada amb els ingressos
21022012_comptes
El tècnic del dipòsit de comptes, Josep Maria Valera, i el director d'Economia, Albert Hinojosa, han presentat els canvis en la normativa comptable.. Foto: TONY LARA
El Departament d'Economia ha presentat aquest dimarts els canvis que s'han introduït en el Reglament de formulació dels comptes anuals consolidats i en el Pla general de comptabilitat arran dels últims canvis legislatius. El model de règim simplificat ha patit diversos canvis perquè sigui més fàcil introduir les dades i, com que s'ha apujat el llindar per acollir-s'hi fins a 600.000 euros, s'estima que el podran utilitzar un 60% de les empreses del país. Una altra de les novetats és que les empreses que no estiguin obligades a dipositar els comptes hauran de presentar obligatòriament una declaració jurada amb la seva xifra total d'ingressos, per justificar que no superen els 150.000 euros. D'altra banda, el director d'Economia, Albert Hinojosa, ha explicat que estan ultimant un pla d'inspecció per començar a sancionar els empresaris que no van presentar la comptabilitat del 2010 tot i que hi estaven obligats.
Els canvis més rellevants del Pla general de comptabilitat i el Reglament de formulació dels comptes anuals consolidats, que entren en vigor demà, són la modificació dels llindars, l'eliminació de la consolidació horitzontal, el fet que els exercicis passen a coincidir amb l'any natural, i la introducció de nous aspectes com els impostos directes i indirectes. A més, també s'introdueixen canvis relacionats amb el nou impost sobre els beneficis, i el model de règim simplificat es fa més senzill i més parametritzat.

En aquest sentit, una de les novetats d'aquest model és la introducció d'un balanç simplificat i d'un apartat on es demanen algunes dades sobre les despeses de personal. El nou formulari estarà disponible al web de Tràmits en breu, i la Cambra de Comerç té previst fer sessions informatives sobre els canvis a partir de l'1 de març. Amb els canvis de llindars, més empreses estaran exemptes de dipositar els comptes (un 19% del total) i un 60% es podran acollir al règim simplificat.

El director d'Economia, Albert Hinojosa, considera que els canvis permetran tenir més dades sobre el teixit empresarial i determinar l'univers d'obligació comptable, ja que fins ara no se sabia quantes empreses tenien l'obligació de dipositar els comptes. Per aquest motiu, s'ha introduït l'obligació de presentar una declaració jurada de la xifra d'ingressos per justificar que una empresa no arriba al llindar per presentar la comptabilitat, que s'ha augmentat dels 100.000 als 150.000 euros. Les empreses que no facin aquest tràmit podran ser sancionades amb multes d'entre 600 i 2.000 euros.

Hinojosa també considera que la introducció del nou impost sobre els beneficis hauria de fer que els empresaris tinguessin més control sobre la seva comptabilitat, i per tant, més empreses dipositessin els comptes. En tot cas, no creu que les modificacions fetes a la llei facilitin l'evasió de les obligacions, perquè també s'han reforçat les sancions accessòries, com és el fet que els empresaris que no dipositin els comptes no puguin ser contractats per l'Administració, ni rebre ajudes ni signar-hi convenis.

Pel que fa al dipòsit dels comptes del 2010, que s'havia de presentar durant el 2011, fins ara ho han fet 4.600 empreses d'un total de 10.000, una mica més del doble que el primer any. El problema és que el Govern no sap quantes empreses hi estaven obligades, i com que no poden fer un control sobre totes, aplicaran ràtios de control que ara estan acabant de determinar.

En breu, quan tinguin enllestit el pla d'inspecció, començaran a posar sancions, que poden anar dels 600 als 2.000 euros en funció del tamany de l'empresa. De tota manera, Hinojosa ha dit que són conscients que assolir que el 100% de les empreses dipositin els comptes és gairebé impossible, i ha reconegut que tot just és el tercer any i caldrà un termini d'adaptació més llarg. També ha recordat que fins ara, quan s'ha detectat algun error en el dipòsit dels comptes, en lloc d'aplicar directament les sancions, s'ha avisat l'empresari perquè fes les modificacions pertinents.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT