PUBLICITAT

Les claus del 'superlíder'

  • El River suma dues derrotes en lliga per quatre més dels principals perseguidors: olora a ascens directe
I. MOURE
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Peñarroya ?d'esquenes, a l'esquerra? saluda Flis abans de la final de la Copa, fa tres setmanes al Poliesportiu. Foto: TONY LARA

Dues derrotes en 16 partits o el que és el mateix, quatre menys que els seus immediats perseguidors –Las Rozas, Ourense i Corunya– són uns barems ara mateix d'enorme calibre que remeten a un únic pensament: el River Andorra, líder indiscutible de la LEB Plata, olora a ascens directe. Queden deu partits perquè acabi la fase regular i l'equip de Joan Peñarroya recorda al Rioja de l'any passat en ser l'equip a batre de la categoria, el que tothom dóna per favorit clar a pujar eludint el play-off i el que només alguns escollits han pogut fer tastar la derrota: el Prat en la primera jornada, el Fontedoso Àvila en la setena i l'Araba en la final de la Copa.

Aquest River està ara mateix intractable en la competició domèstica. Acumula deu victòries consecutives, no perd des del 19 de novembre i a casa ho ha guanyat tot. És el superlíder. I són moltes les claus que donen significat a una temporada que està sent espectacular.

LA BANQUETA MARCA LA DIFERÈNCIA / Per començar un dels grans secrets és la qualitat de la banqueta; tots els jugadors són importants. Ja es va veure el curs passat que amb cinc jugadors de garanties no és suficient per aspirar a pujar. Bavosi, Pablo Sánchez, Cage, Edu Jiménez, Isma Torres i Flis superen els vint minuts de joc de mitja per partit i Maresch, Santamaria i Wright el quart d'hora. Poc desgast, cansament ben gestionat per Peñarroya i les rotacions permeten més intensitat; el River difícilment arriba carregat de cames al tram final a excepció de les derrotes al Prat en el primer partit i a Àvila en el sisè.

LES ESTADÍSTIQUES DELATEN / Amb les estadístiques de la Federació Espanyola de Bàsquet (FEB) a la mà i amb les més significatives reproduïdes en les xifres adjuntades en aquesta notícia, per començar el River és el que millor valoració té de mitja amb una mitja de 79,6 per partit. Però també mana en la comparativa de pilotes rodades i perdudes, és el segon en assistències, un dels més efectius en el percentatge de tirs de camp, el líder destacat en rebots defensius, segon en ofensius i cinquè en el global tot i que amb un partit menys que els equips que el superen: Àvila, Tenerife, Araba i Lan Mobel ISB.

Com a conseqüència d'això l'equip de Peñarroya és el que menys punts ha encaixat amb diferència i també el que més destaca en la diferència de punts a favor i en contra. La solidesa en defensa és el que ha permès, en gran mesura, destacar en tants apartats i obviament també en la classificació (que poden veure en les dades de la pàgina 28).

A més el conjunt tricolor ha demostrat una capacitat de reacció, superació i una regularitat admirables. Ho va demostrar amb quatre victòries després de la derrota en el primer partit de lliga a El Prat, amb les deu que suma després de caure en la sisena a Àvila. i sobretot amb les quatre que porta després de la dolorosa derrota en la Copa, entre les quals s'inclou contra el propi Araba.

CAP JUGADOR DESTACA / Crida l'atenció que amb tants bons números col·lectius gairebé no es trobin jugadors del River brillant en les estadístiques individuals de la FEB. Només hi apareixen en el top el generós Bavosi com a líder en assistències –81 en 15 partits i 5,4 de mitja– i el sorprenent Edu Jiménez, cinquè en l'apartat de triples –31 de 68 en 15 partits, amb un 45,59% d'encert.

Queda ben clar, per tant, que l'essència del superlíder de la LEB Plata és el bloc. I el culpable de que això funcioni és el que va arribar al Principat per fer oblidar una eminència del bàsquet com Alfred Julbe: Joan Peñarroya. El president, Gorka Aixàs, és el primer a saber-ho i per això ahir va afirmar a aquest rotatiu: «Si depèn del club el tècnic continuarà amb nosaltres la pròxima temporada, sigui en la categoria que sigui».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT