PUBLICITAT

Projecte de centre mèdic amb parc empresarial a la zona del Falgueró

  • La proposta, de capital privat, contempla un espai sanitari especialitzat per a complementar el sistema públic
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Vista general dels terrenys del Falgueró, ahir. Foto: TONY LARA

El canvi de model que s'està duent a terme al país, partint de l'obertura econòmica i de l'arribada de capital estranger, obre un ampli ventall de possibilitats de negoci empresarial. Un dels camps en el qual el Govern hi veu oportunitats de creixement és el de la salut. N'és un exemple el recent vistiplau de la clínica oftalmològica privada que implantarà l'alemany Ludger Hanneken. I n'és un altre el projecte de parc sanitari, assistencial, tecnològic i d'innovació que es vol dur a terme a la zona del Falgueró d'Escaldes, al costat de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell.

Es tracta, encara, d'un preprojecte. Fonts relacionades amb els privats que han posat sobre la taula aquesta instal·lació sanitària van informar a aquest rotatiu que encara no hi ha res tancat i que no és l'única opció que s'estaria contemplant. Però la minuciositat amb la que s'ha desenvolupat la idea de negoci del parc sanitari indica que té molts punts per acabar-se imposant d'entre les altres.

Dins aquest parc sanitari, parlem de dos conceptes. Per una banda, i el que s'inclouria en la primera fase d'aquest projecte, un centre mèdic de característiques punteres i dotat d'un elevat nivell tecnològic i assistencial. La infraestructura, un cop implantada, serviria de pol d'atracció per a captar el que s'ha inclòs en la segona fase d'aquesta proposta: un parc empresarial amb la vocació d'estimular i atraure iniciatives relacionades amb el món de les noves tecnologies de la informació i de la telecomunicació en el camp de la salut, així com d'innovació en biomedicina. Per fer-se una idea, es vol portar a Andorra el concepte de «la clínica Teknon de Barcelona», van informar fonts relacionades amb el projecte.

Els seus impulsors, un grup de privats del país propietaris d'aquest terreny del Falgueró, asseguren que Andorra demana una millora i ampliació de l'actual oferta de serveis sanitaris. És a dir, una alternativa assistencial i diferenciada que complementi el sistema públic. Alguns dels elements de context que apunten a aquesta demanda és «la creixent preocupació ciutadana per l'evolució dels comptes públics, sobretot per la situació de la CASS», a més de «la necessitat de disposar d'una oferta de serveis mèdics més diversa i que pugui garantir la lliure elecció del centre i de la modalitat de servei», exposen al pla de viabilitat. En qualsevol cas, però, no es vol desvincular la iniciativa de la col·laboració amb el Govern, la CASS i el SAAS.

És l'obertura econòmica la que ha de permetre tirar endavant la iniciativa, que els privats confien que esdevingui una palanca per a l'atracció i el desenvolupament de la innovació tecnològica, així com per a l'atracció i la retenció del talent. Amb tot, es pretén que el nucli sigui configurat per professionals locals que avui ja exerceixen a Andorra.

3.170 m2 de parc SANITARI / El parc, ubicat al Falgueró (zona al carrer dels Escalls, adjunta a l'hospital de Meritxell), ocuparia una superfície de 3.170 m2, amb una superfície de sostre de 10.700 m2. A més del centre mèdic i del parc tecnològic, també es contempla un pàrquing sota rasant, l'habilitació d'una plaça pública i la urbanització d'espais amb la creació de nous vials.

Però anem a pams. La iniciativa privada posa sobre la taula dues infraestructures que també analitza per separat, En el cas del centre mèdic, es concep com una instal·lació sanitària de caràcter privat amb els mitjans diagnòstics i terapèutics més avançats i integrat pels més reconeguts metges de la sanitat del país. La intenció és que s'estableixi una vinculació amb tots ells a partir del lliure exercici professional mitjançant formes societàries de caràcter mercantil. També es planteja, i això ja seria a partir de la implantació del parc, que es posi a la seva disposició la compra o lloguer d'immobles, com ara consultes mèdiques.

A més a més, es vol que mantingui una vinculació organitzativa amb un centre de gran prestigi fora del Principat. I és que la idea de negoci va dirigida als clients que es puguin finançar privadament la seva assistència. Tots ells podrien estalviar-se els desplaçaments actuals cap als centres privats, generalment, radicats a Barcelona.

medicina ambulatòria i de la imatge / La cartera bàsica de serveis d'aquest centre inclouria la medicina general i especialitats mèdiques i quirúrgiques en règim de consulta ambulatòria, així com urgències generals en règim de dia, cirurgia, diagnòstic per a la imatge i diagnòstic biològic.

A nivell d'infraestructures, es projecta un edifici amb una vintena de consultoris mèdics, gabinets oftalmològics, vasculars, cardiològics, digestius i dos boxes d'urgències generals, a més de sis llits d'hospital de dia, entre d'altres. Pel que fa al centre de diagnòstic per a la imatge, s'han distribuït en l'espai sales de TAC, de radiologies, de mamografia o d'ecografia. També es planteja un servei de laboratoris i un servei de farmàcia.

el futur de la sanitat, a andorra / Anem ara a la segona fase. El centre mèdic es concep com la porta d'entrada del parc tecnològic i d'innovació, una infraestructura de suport a la innovació empresarial en el camp de la salut. Afavoriria, per tant, la concentració d'empreses de base tecnològica partint d'un entorn de serveis favorable, ja que estaria contigu al centre mèdic.

La idea que tenen al cap els privats del terreny és crear un estímul per atraure empreses tecnològicament avançades, generar sinèrgies i col·laboracions, afavorir l'intercanvi i la transferència de coneixement i promoure la cultura de la innovació empresarial. És a dir, una via per desenvolupar projectes en el camp de les tecnologies de la informació (e-salut), la tecnologia mèdica i bioenginyeria, la telemedicina o la bionformàtica.

El projecte és, amb tot, encara molt embrionari. Per dur-lo a terme, caldria concretar el suport polític i definir l'encaix en el marc legislatiu i fiscal. Ara s'està a la fase 0, fixada en el desenvolupament de la idea de negoci. Els privats, configurats per diverses famílies del país, n'analitzen la seva viabilitat. «No hi ha res obert, ni res tancat», asseguren. Però el seu atractiu no ha deixat a ningú indiferent.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT