PUBLICITAT

El PS treballa en una proposició de llei per despenalitzar l'avortament

  • El text «està molt verd», tot i que Bartumeu ja deia el 2009 que «no podem acceptar» que estigui castigat
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una reunió del comitè directiu del PS, presidida per Salazar, Naudi i Cornella. Foto: ÀLEX LARA

Si el comissari dels Drets Humans del Consell d'Europa, Thomas Hammerberg, demanava després de dos dies de visita que el país avancés cap a la despenalització de l'avortament, el Partit Socialdemòcrata (PS) fa un temps que ha començat a treballar en una proposició de llei en aquest sentit. De fet, al febrer del 2009, l'aleshores president de la formació i candidat a cap de Govern per a les eleccions que es celebraven l'abril següent, Jaume Bartumeu, manifestava en una entrevista a El Punt, que «no podem acceptar que l'any 2009 a Andorra estigui penalitzat l'avortament». Però el cert és que tres anys després encara no s'ha fet res en aquest sentit, i malgrat el PS hi treballi, algunes fonts han assegurat que «encara està molt verd».

El text per despenalitzar l'avortament és feina de les comissions de treball del partit, en les quals el PS vol comptar amb la participació també de persones externes a la formació a través de la formació de grups de discussió, i així recollir les inquietuds de la ciutadania de manera més àmplia.

ENFRONTAMENT AMB EL COPRÍNCEP / És cert que l'aprovació d'aquest text «pot provocar tensions entre la volutat del poble expressada en el Consell General i un dels dos coprínceps, el bisbe», reconeixia fa tres anys Bartumeu. Tot i això, aleshores ja pensava l'aprovació d'una llei d'aquestes característiques no tenia perquè «comportar una crisis institucional. En tot cas, cada institució no dubto que actuarà responsablement». I per donar més força al seu convenciment que les relacions amb el copríncep episcopal no es trencarien va posar l'exemple de la llei de matrimoni civil i divorci, que va entrar en vigor amb la única signatura del copríncep francès, que l'any 1995, quan es va publicar el text, era Jaques Chirac.

Tot i el risc evident, el PS no vol deixar de presentar la proposició de llei –encara sense data–, i menys quan cada vegada són més fortes les pressions internes –fins i tot els escolars havien proposat un text per debatre al Consell dels Joves sobre la despenalització de l'avortament que finalment no constarà a l'ordre del dia– i externes –és un dels pocs països d'Europa que encara no ho ha despenalitzat– perquè Andorra faci aquest pas.

Malgrat l'interès per legislar sobre l'avortament, Bartumeu defensava el 2009 que el socialdemòcrata «no és un partit avortista, ni defensa l'avortament, al contrari, defensem la família».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT