PUBLICITAT

Un expert creu que les lletres del tresor andorrà es tornaran al 100%

  • El risc de les inversions en deute públic ha crescut notablement en països com Grècia
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

«Res fa pensar que no estiguem davant d'una inversió que es recuperarà al seu venciment al 100%», va afirmar el president del Comitè d'Associats de l'Associació Europea d'Assessors Financers (EFPA, en les sigles en anglès), Francisco Marín, parlant de les emissions de deute públic fetes pel Govern andorrà. «Per ara, ningú ha donat senyals negatives sobre elles», va afegir marcant que en qüestions com aquesta «s'ha d'anar amb molt de compte», doncs en un moment determinat poden haver-hi canvis de l'entorn inesperats i per tant mai es pot assegurar al 100% una inversió. Temps enrere sí que es creia que el deute públic era inversió segura, però ara les coses han canviat.

En aquest sentit, i com a exemple proper, Marín va referir-se al deute espanyol. Uns mesos enrere es parlava que aquest anava a tenir una quitança del 20% i es va generar cert «histerisme», que va portar a alguns inversors a vendre les seves lletres de deute espanyol per sota del seu valor. No tots els deutes sobirans són igual de segurs. I fins i tot un mateix país pot veure com la inversió en el seu deute rep diferents qualificacions de risc, la confiança de la gent en el producte varia, i per això han d'augmentar-ne la rendibilitat.

POSSIBLES FLUCTUACIONS / Malgrat que per ara no han sortit notícies negatives en relació a les lletres del tresor andorrà, les fluctuacions sempre hi poden ser. El president del Comitè d'Associats d'EFPA Espanya, que aglutina també Andorra, va valorar que les mesures que s'estan adoptant de contenció del deute i reducció dels dèficits, des del punt de vista del deute sobirà, «generaran, en un moment determinat, que aquest deute es cotitzi al 90, al 95, al 97 o al 105», igual que a la resta d'economies veïnes. Però malgrat això, aquestes mesures són un dels motius que porten Marín a pensar que els inversors que han adquirit bons andorrans recuperaran al venciment el 100%.

Tot i que les inversions en lletres de deute públic són relativament segures, com a mínim la de determinats països entre els que s'hi comptaria Andorra, Marín recomana no fer totes les inversions en productes similars. «Mai, per distribució de rendibilitat o risc, es posen totes les inversions en un sol perfil», va manifestar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT