PUBLICITAT

La gresca continua

  • La Ruta de la Tapa laurediana confia superar les 2.300 racions venudes l'any passat H Canillo recupera la matança del porc
  • El judici dels contrabandistes treu el tema dels sous dels cònsols
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Dues comparses desfilen ahir pels carrers de Sant Julià de Lòria. Foto: TONY LARA

Sant Julià de Lòria va ser l'escenari ahir de la rua de Carnaval. Carrosses i disfresses, comparses de bruixots, dimonis i ninotaires van omplir els carrers de la parròquia. I ahir també era el penúltim dia de vigència de la Ruta de la Tapa. Els establiments que hi prenen part es van mostrar molt satisfets de la participació rebuda durant aquest cap de setmana i l'anterior. Segons el director de Cultura del Comú, Jordi Gonzàlez de Alaiza, «hi ha molta acceptació i els bars estan molt plens». Gonzàlez també va destacar que el nombre d'usuaris del passaport també s'ha incrementat. Per això s'estima que se superaran les 2.300 tapes venudes l'any passat.

La programació d'actes de Carnaval va continuar ahir amb la resta de les parròquies. Per una banda, Canillo va recuperar una tradició perduda de la parròquia, la matança del porc. Ahir al matí es va sacrificar a l'escorxador d'Andorra la Vella un animal d'entre 80 i 90 quilos, amb el qual es van fer els embotits que es couran avui a la plaça Carlemany durant la botifarrada popular de Carnestoltes. Un dels membre de l'associació de Gent Gran de Canillo –entitat organitzadora de la festa–, Antoni Torres, va explicar a l'ANA que es preveu que surtin entre 130 i 140 quilos de carn, dels quals es faran majoritàriament botifarres i salsitxes per coure-les a la brasa. El conseller de Comú, Àlex Mitjana, va valorar molt positivament la recuperació d'aquesta tradició de la parròquia després de 20 anys i va explicar que algun hotel els hi ha demanat informació sobre la festa pels clients que tenen, ja que alguns desconeixen què es fa.

Per la seva part, un any més, els contrabandistes d'Encamp van ser jutjats davant del poble a la plaça dels Arínsols, sota les acusacions de contraban de tabac i evasió fiscal. A Encamp, els sous dels cònsols i Urdangarin van ser els temes principals. Els joves que van arribar conduïts per un grup de militars van ser defensats per l'advocat dels pobres Jordi Menos, de professió «cònsol salvador», com va anunciar ell mateix. En base a articles com el 22 que diu que val més «pujar dos sous que fer-ne un» o el 100.000 «gairebé el que cobra la cònsol de Sant Julià en una setmana», el jutge anomenat Baltasar Garzón va valorar les proves i va determinar la posada en llibertat dels contrabandistes a canvi «d'un bon tiberi».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT