PUBLICITAT

L'EAID atén en cinc anys 521 casos de violència de gènere

  • El 100% dels casos que l'equip passa a l'àmbit judicial tenen sentència favorable per a les víctimes
PEPA GALLEGO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una treballadora de l'EAID a les instal·lacions que té el servei. Foto: TONY LARA

La xifra continua a l'alça després que al novembre del 2006 s'iniciés el camí de l'Equip d'Atenció Integral a la Dona (EAID). En aquests cinc anys han estat 521 els casos que s'han atés i tots tenen a veure amb violència de gènere en la parella. Cada any aquestes xifres van en augment, el darrer van ser un total de 213 casos. I això només és la punta de l'iceberg, segons asseguren les professionals que hi treballen en aquest departament i que coneixen ben bé del què parlen. Aquest equip dedica tots els seus recursos a la seguretat de la víctima i a la tasca tant important de conscienciació. Tots els casos que l'EAID deriva a la justícia tenen sentència favorable a les víctimes.

Però cal també destacar les mancances del sistema. És necessari un marc legislatiu més àgil i immediat i cal fomentar una xarxa social davant la soledat de les víctimes.

Aquesta mateixa setmana el comissari europeu del Drets Humans del Consell d'Europa, Thomas Hammarberg ja va posar el crit en la necessitat de donar prioritat a l'assistència de les víctimes de violència i al major ús de les mesures restrictives per als agressors. El comissari europeu va parlar de la creació d'una llei específica sobre violència de gènere i de resoldre també les llacunes pendents pel que fa a la protecció de la víctima. «És necessari un model legislatiu més immediat a l'hora de detectar un cas de violència de gènere», va explicar la lletrada que hi treballa a l'EAID, Laura López.

La figura de l'executor de sentències així com d'un batlle de família, demandes històriques, són part de la solució que suposaria aconseguir aquesta agilitat en la justícia. Però també «cal treballar amb altres recursos i que sigui l'agressor qui hagi de marxar del nucli familiar i no la víctima», va explicar López. En aquest sentit, la llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista de Catalunya és un model a seguir, segons va explicar Cati Aleix, educadora de l'EAID. «Aquesta llei contempla judicis ràpids, en 24 hores ja pots comptar amb sentència i ordre d'allunyament», va manifestar l'advocada.

100% DE LES SENTÈNCIES FAVORABLES / L'advocada de l'EAID assegura que el 100% dels casos que l'equip ha derivat a la justícia han tingut sentència favorable a la víctima. López coneix l'existència de les denúncies falses, però des de l'equip no s'ha tramitat cap, ja que les mateixes professionals d'aquest servei fan la corresponent anàlisi prèvia. «És veritat que hi ha moltes separacions no amistoses on la dona al·laga violència com un fet més de la lluita, però a l'equip no ens hem trobat mai amb denúncies falses», explica l'advocada.

La denúncia però, no és l'objectiu final de l'equip. No tots els casos, ni la majoria, acaben en una denúncia. El procés d'atenció a la dona maltractada passa primer per la protecció immediata d'ella i dels possibles menors que tingui al seu càrrec. Després però s'aconseguirà una estabilitat social i laboral de la dona i finalment es treballa el procés de conscienciació del que ha estat patint i de reconeixement de què ha sigut una víctima de violència de gènere. La decisió de la denúncia és sempre una postura personal i és la dona qui ho valora. L'equip, però sempre li donarà suport legal i acompanyament.

Tot aquest procés pot durar anys, i per aquest motiu des de l'equip es compta amb els recursos de dos habitacions d'hotels, una família d'acollida i un pis de suport, per poder donar tota aquesta atenció integral.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT