PUBLICITAT

Treballar en l'anonimat

  • Un equip de cinc dones atenen les víctimes d'un fet més que usual
P. G.
ANDORRA LA VELLA

Sílvia López és la treballadora social, Cati Aleix i Mireia Pomas, les educadores, Elsa Rodríguez és la psicóloga i Laura López, l'advocada. Totes elles conformen l'equip que atén a les dones que han patit casos de violència de gènere. Malgrat esmentar els noms i els cognoms, i a l'igual que les víctimes pretenen guardar l'anonimat. Cap foto, diuen. Treballen amb dones que estan en contacte amb agressors. I aquests són delinqüents, i per això se senten amenaçades, en algunes ocasions.

Un anonimat que prefereixen preservar encara més aquí en Andorra on la privacitat és tan complicada. Un fet, aquest que també complica l'atreviment de totes les dones que pateixen violència en les seves parelles. Per això, els 521 casos d'aquests darrers cinc anys, no són només que la part visible d'aquesta realitat denunciable.

Sempre es parla de perfil, i aquest no existeix, segons afirmen les professionals. Es podrà dir que l'EAID atén més a dones portugueses, però això també significa que la manca de recursos porti aquestes dones a acudir aquest servei que ofereix el ministeri de Salut i Benestar, però també hi ha dones que acudeixen a advocats privats i d'altres, la majoria, que no s'atreveixen a donar aquest pas. «L'agressor és de portes cap a dins, fora de casa pot tenir una millor cara», explica la psicòloga. Ni classes, ni nacionalitats, «no hi ha un model hi ha agressors de tot tipus», explica.

Des que una dona entra a l'EAID se li assigna una treballadora referent. Amb la informació del cas s'aplica un pla de treball en el que hi pot intervenir la psicòloga (en la majoria dels casos) i l'advocada si ho requereixen i es dóna seguretat a tots els àmbits d'afectació de la dona, per exemple si es té fills. Hi ha casos on la dona no vol sortir del domicili, i el risc augmenta, per tant l'EAID continua el vincle amb la víctima. Es valoren també les prestacions econòmiques, moltes de les dones no tenen recursos, i també es potencia la xarxa social . Estabilitzada social i econòmicament, el treball de conscienciació és el següent pas.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT