PUBLICITAT

El Consell d'Europa demana més esforç contra la violència de gènere

  • Hammarberg recomana més temps de protecció a les dones i rebaixar els anys per obtenir la nacionalitat
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Thomas Hammarberg i Toni Martí, en la visita realitzada el passat dijous. Foto: TONY LARA

El comissari europeu de Drets Humans del Consell d'Europa, Thomas Hammarberg, va demanar ahir a les autoritats andorranes «majors esforços» en la prevenció de la violència domèstica i la discriminació així com un control independent dels estàndards dels drets humans.

Hammarberg, després d'haver finalitzat la visita al Principat que va durar dos dies va recomanar en un comunicat donar prioritat a l'assistència a les víctimes de la violència de gènere, així com ampliar el període en el que se'ls proporciona allotjament.

El comissari va afegir a les seves recomanacions un major ús de les ordres restrictives per a que els agressors abandonin la llar familiar , i l'adopció d'una llei específica sobre violència de gènere.

Hammarber no va faciliar xifres sobre el nombre de dones afectades en el Principat per aquesta violència, però sí que va considerar que «la majoria» pateix aquesta situació «en silenci».

El comissari europeu va reconèixer que el Govern «intenta respectar» les seves obligacions en matèria de drets humans, i va animar a posar fi a les «llacunes pendents» en la seva protecció i a que ratifiqui els convenis europeus sobre la prevenció i la lluita contra la violència domèstica i sobre la protecció de menors contra l'explotació i abusos sexuals.

També va fer una crida per a la prohibició explícita dels càstigs corporals als menors i per reforçar els mecanismes nacionals per previndre la tortura.

SOBRE LA NACIONALITAT /En matèria de discriminació, Hammarberg va sol·licitar que es redueixin «els requisits per obtenir la ciutadania andorrana», després que les autoritats hagin reconegut que el requisit de 20 anys de residència és massa llarg, i després que aquesta setmana s'hagi plantejat de nou el debat de rebaixar aquest període per part del PS. Recordem que DA va manifestar que ara no era el moment adequat.

Pel que fa a les persones amb discapacitat, el comissari va reclamar que es prengui consciència sobre els seus drets i que s'eliminin «les barreres físiques i culturals que els impedeix viure amb dignitat».

Durant la seva estada a Andorra, Hammarber es va entrevistar amb el cap del Govern, Toni Martí, i altres ministres, així com amb el Raonador del Ciutadà i algunes ONG.

Aquests últims interlocutors li van demanar que es mantinguin els programes d'assistència social en períodes de crisi, segons va explicar el comissari, que finalitzarà el seu mandat a finals de març.

Un altre aspecte que va destacar en aquesta visita al Principat el comissari europeu és que cal desenvolupar la instauració d'una institució que «avaluï i monitoritzi» el respecte dels drets humans i la implantació pràctica de la llei en aquesta matèria. «Cal tenir ple control del que passa als centres de detenció i comprovar que es compleixen els drets de les persones discapacitades i maltractades també a casa», va assegurar. Segons Hammerberg, decidir qui ho farà i quina institució pren aquesta responsabilitat suposarà «un veritable canvi».

Per contra, Hammerberg valora positivament la voluntat del Govern de protegir als ciutadans dels «efectes negatius de la crisi econòmica», tot i les retallades derivades del creixement negatiu, i felicita la tasca dels membres que formaran part del Comitè de Ministres del Consell d'Europa, per portar a debat alguns temes importants.

Andorra, per altra banda, assumirà el proper mes de novembre la presidència semestral del Comitè de Ministres del Consell d'Europa, òrgan executiu d'aquesta organització paneuropea.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT