PUBLICITAT

DA regularà el dret de vaga amb la modificació del codi laboral

  • El grup demòcrata centra els esforços en l'acció legislativa que ha de permetre l'obertura econòmica
E. A. / E. O.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els consellers generals demòcrates Sílvia Calvó, Daniel Armengol, Ladislau Baró i Meritxell Mateu, ahir, en una trobada amb els mitjans. Foto: TONY LARA

El codi de relacions laborals s'ha de reformar. Tant el Govern com el grup parlamentari demòcrata ho tenen clar, i és que aquesta reforma és necessària –diuen– per ajustar la codificació en matèria laboral al procés d'obertura econòmica. I ja que hi són, aprofitaran per introduir-hi altres modificacions i pal·liar mancances flagrants. Dit d'una altra manera, es revisarà tot allò referent a la negociació col·lectiva i es regularà el dret de vaga. Així ho va avançar el president del grup demòcrata, Ladislau Baró, que no va voler donar gaires més detalls sobre aquesta reforma.

«La reforma del codi de relacions laborals es farà per quadrar-lo amb l'obertura econòmica, amb la modificació de la llei de residències passives i la llei d'immigració, i també per quadrar-lo amb la reforma de la CASS», va afirmar Baró. Sobre una eventual eliminació de l'acomiadament no causal, Baró va preferir no pronunciar-s'hi i és que, pel que va dir, els treballs per dur a terme efectivament aquesta reforma estan encara «en un estat molt embrionari».

De cara a l'obertura econòmica, la reforma del codi de relacions laborals ha de permetre «adaptar-se a les lleis laborals de l'entorn». Això, en paral·lel a altres mesures, com ara la modificació de la llei d'immigració amb l'objectiu de dotar el mercat laboral de «més flexibilitat».

LA NACIONALITAT NO ÉS UNA PRIORITAT / El president del grup demòcrata va comparèixer ahir davant dels mitjans de comunicació, juntament amb el president suplent, Daniel Armengol, i les conselleres generals Sílvia Calvó i Meritxell Mateu. L'objectiu, esbossar les línies mestres de l'activitat legislativa de cara al pròxim període de sessions. En aquest sentit, Ladislau Baró va deixar clar que els esforços se centraran, sobretot, en tota l'acció legislativa que ha de permetre disposar d'un marc que afavoreixi l'obertura econòmica, així com en la reforma de la Seguretat Social, que es voldria tenir enllestida abans no acabi l'any.

En aquest context, els demòcrates consideren que el debat sobre la nacionalitat no és prioritari i que és un tema que «dispersa més que no pas ajuda a concentrar esforços». Baró va explicar que el grup encara no ha pres un posicionament respecte a la proposició de llei presentada pels socialdemòcrates relativa a aquesta qüestió, és a dir, que encara no està clar si els demòcrates permetran que el Consell General la prengui en consideració o no.

Segons Baró, abans de rebaixar els anys necessaris per a la naturalització dels residents, caldria emprendre mesures que desincentivin la doble nacionalitat. I és que un problema que caldrà afrontar, diu el president del grup demòcrata, és que els darrers anys «la nacionalitat andorrana ha perdut atractiu».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT