PUBLICITAT

Naudi diu que la reforma de la CASS sembla d'una «assegurança privada»

  • El PS critica l'aprovació unilateral dels eixos bàsics i DA diu que la confiança política no està al cent per cent
PEPA GALLEGO / ÈLIA ORTS
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Una de les reunions entre els diferents representants dels grups polítics amb el cap del Govern i la ministra de Salut i Benestar. Foto: TONY LARA

El que ha de ser un pacte d'Estat de la Seguretat Social, s'assembla més a la crònica anunciada del trencament d'un pacte que mai ha existit. I això ha estat des de l'inici. El mateix president del grup socialdemòcrata, Víctor Naudi, va assegurar ahir que aquest pacte d'Estat «està en perill», després que el Govern aprovés el passat dimecres en Consell de Ministres els diferents eixos en què vol que es basi la reforma de la llei de la CASS. Aquesta forma de fer i de decidir «unilateralment», i la consideració de què certs punts aprovats són propis «de criteris d'una assegurança privada», ha estat el que més ha molestat al PS, com una de les tres parts d'aquest pacte d'estat.

Avui però es tenia previst el tret de sortida d'aquest pacte amb la reunió del Govern amb els dos grups parlamentaris. El PS espera una explicació d'aquest procediment que ha tingut el Govern i que ells denuncien. Sense arribar a mullar-se de si els socialdemòcrates trencaran o no el pacte, Naudi va manifestar que la demanda d'unes bases per negociar no responia a una aprovació d'uns punts en el Consell de Ministres, com va fer el Govern i que per tant esperen que avui els hi expliquin si allò aprovat és fix o es pot modificar.

Des del PS se senten com «convidats de pedra», segons Naudi, en aquesta taula de negociacions per aquest pacte d'Estat i no com «part activa» com se'ls va prometre. Per la seva banda, el president del grup de Demòcrates per Andorra, Ladislau Baró va explicar ahir que la «disposició i confiança política no acaba d'estar al 100%» per arribar a un pacte d'Estat per la reforma de la CASS». Baró va deixar entendre que el PS s'escuda en les diferències del models per evitar un pacte, però «els models no són tant diferenciats com es vol fer creure». Malgrat això, quan no s'arriba a un pacte «sempre és culpa de dos», va reconèixer Baró.

INSEGURETAT JURÍDICA / Naudi va criticar que les bases aprovades pel Govern només apunten, al seu parer, a la sostenibilitat sense tenir en compte, per exemple, els drets adquirits dels treballadors. Pel que fa a la revisió anyal que es proposa des de l'Executiu de la llei de la CASS, el PS critica que aquesta revisió no li doni ni estabilitat ni seguretat a la llei. L'aplicació d'un augment de cotització per aquelles professions amb més risc és, per als socialdemòcrates, un greuge que pot ser contradictori per a l'obertura econòmica. «Si el mercat estranger veu diferenciació en la cotització hi haurà inseguretat jurídica», va dir Naudi.

IMPORTÀNCIA DEL CALENDARI / Avui amb la reunió a tres bandes, entre el Govern i els dos grups parlamentaris, estava marcada com una fita clau per a l'inici d'aquest pacte d'Estat. El president del grup demòcrata reconeix que hi ha un acord per «no tancar el calendari de manera concreta i ferma», però de totes maneres, per a DA s'ha d'acabar «com a molt tard aquest any». «Entenem que cal la reforma per la sostenibilitat, i la reforma s'ha de fer necessàriament aquest any», va insistir Baró. El calendari més concret amb el que treballen els demòcrates és de tancar els textos al setembre, doncs si hi ha acord la tramitació serà ràpida, però si no s'hi arriba, llavors s'hauran d'entrar a tràmit «imperativament» al setembre, doncs la tramitació serà de ben segur més llarga.

Baró va defensar la rigidesa del calendari per evitar que el dèficit continuï creixent, i va defensar que si no s'aprova la reforma tant l'opinió pública com el PS els retrauran no haver fet prosperar la reforma –encara que sigui sense pacte–, doncs DA té l'aritmètica parlamentària del seu cantó. També cal que els textos de reforma de la CASS estiguin enllestits el setembre per tal que els pressupostos del 2013 ja puguin contemplar-ne l'impacte econòmic.

El calendari prem, però el panorama del pacte d'Estat és preocupant. «Desconfiança», «perill de pacte d'Estat», uns i altres ja deixen veure que aquelles negociacions que avui es tenia previst que s'iniciessin amb propostes fermes no tenen un futur clar. La reunió d'avui ha de clarificar la postura dels dos grups parlamentaris i la del Govern de tirar o no endavant el pacte d'Estat. Des del PS es vol que es negociï amb bases, però sense que aquestes siguin aprovades i a més fetes públiques. Això, però ja està fet. O el Govern considera que els eixos aprovats el dimecres poden modificar-se, o bé el PS continuarà considerant-se «convidat de pedra». Per la seva banda, DA considera excuses els arguments del PS.

Tot plegat està més lluny d'un pacte i més prop d'una ruptura, però tampoc, ni uns ni altres, volen considerar-se com a responsables d'aquest trencament. O bé les coses canvien, i això hauria de ser a partir d'avui, per a que no s'allunyin més les postures, o bé, aquest trencament serà efectiu i aleshores la disputa anirà per discutir qui ha estat el culpable per a què el pacte d'Estat no hagi pogut ser una realitat.

Sigui com sigui, i com ja van anunciar tant des DA com des del Govern, amb o sense pacte, aquesta reforma és urgent i per tant es farà amb les dates marcades. I això, a hores d'ara, i per les argumentacions pronunciades per uns i per altres, sembla que serà el que finalment passarà.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT