I ara el quilòmetre llançat

• L'altra Copa del Món que acull Andorra aquest any es disputarà el 25 i 26 de febrer a la pista les Antenes
R. M. S.

Acte de presentació de la Copa del Món de Quilòmetre Llançat, ahir a MoraBanc. Foto: TONY LARA

Una vegada s'acceleren els esdeveniments en el temps, ja no hi ha manera d'aturar-los. La FIS va demanar a la FAE que, siusplau, la Copa del Món que havia d'acollir l'any 2013 del Quilòmetre Llançat fos aquest any, i tot i que no venia massa bé, es va treballar per acollir-la «perquè no ens podíem negar», segons va dir un Albert Coma que aquesta setmana ha estat en tots els llocs en la que es pot nomenar com la setmana més blanca de tot l'any al Principat. Així, la competició internacional puntera en velocitat aterrarà a Andorra el 25 i 26 de febrer, a la pista de les Antenes de Grandvalira-Grau Roig, i amb els millors especialistes del planeta, recordman i recordwoman inclosos.

No s'agafaran els 251,40km/h que té com a plusmarca mundial l'italià Simone Origone, ni els 242.59km/h de la sueca Sanna Tidstrand, perquè la pista de 900 metres de llargada i 280 per poder frenar donarà, segons els càlculs, per a establir uns 170km/h (l'any passat, en prova FIS, es van agafar els 160).

Entre els favorits al triomf estan els plusmarquistes mundials, però també noms com el de l'espanyol Ricardo Adarraga. Però qui tindrà molt a dir serà l'equip francès, que compta amb una delegació de 21 corredors entre homes i dones. De fet, la difusió televisiva tindrà l'objectiu en França i Espanya, on s'enviaran compactats de vídeo per emetre en diferit. També hi serà el suís Philippe May, una de les cinc persones del planeta que ha superat aquesta tanca dels 250km/h que semblen una bogeria sobre uns esquís.

PRIMER CAMPIONAT D'ANDORRA / Ahir es va informar en roda de premsa que s'acaben d'enviar totes les informacions als clubs andorrans, i que per tant, de moment no hi ha cap inscrit del Principat. Amb tot, el dia 25 es disputarà el primer Campionat d'Andorra, dins d'aquesta cita de la Copa del Món i del que s'ha instaurat com a Trofeu Pitu Figuera, en homenatge al traumatòleg de gran afiliació a l'esquí. Aquesta cursa serà a les 13.00 hores de dissabte.

CONTINUÏTAT I CANVIS EN LA PISTA / El que sí que va confirmar ahir Nadal Antor, director de la cursa, és que aquesta Copa del Món serà a Andorra per «diversos anys», tot i que sense especificar dates límit. La FIS així ho ha demanat i així es farà, tot i que ahir tampoc no es va oferir una dada exacta de la inversió econòmica que s'ha fet perquè el pressupost «no està acabat», segons va dir Antor. Precisament, el director de cursa va anunciar que en el pròxim estiu es faran treballs a la pista per augmentar la velocitat, tot depenent de com frenin aquest any els corredors.

Així mateix, Albert Coma, president de la FAE, va manifestar que si hi ha gent dels clubs andorrans que s'animi a competir-hi, «la FAE no tindrà cap problema en tirar-ho endavant» per a pròximes temporades.