PUBLICITAT

El PS s'allunya del pacte per la CASS

  • Creu que els eixos presentats per Govern posen en perill un ampli acord
  • Els socialdemòcrates critiquen que el model s'acosta més als criteris d'una assegurança privada
16022012ps
El president del PS, Víctor Naudi, amb el secretari d'Organització, Marc Cornella. Foto: ANA / M. C.
Els 11 eixos presentats aquest dimecres per Govern en referència a la reforma de la Seguretat Social andorrana no han estat gaire ben rebuts en el si del Partit Socialdemòcrata. En una primera valoració, el president del partit, Víctor Naudi, ha afirmat que la publicació d'aquest document "posa en perill"el pacte d'Estat, ja que no respecta un equilibri en el qual es pugui partir de zero i on cada part pugui fer les seves propostes. Segons Naudi "ens posen davant d'un fet acomplert" que fa difícil la negociació. Amb tot, esperen conèixer fins a quin punt es tracta d'un text "tancat" i fins a on seran admeses contrapropostes.

El pacte d'Estat sobre la reforma del sistema sanitari andorrà ha tornat a centrar aquest dijous la roda de premsa setmanal del Partit Socialdemòcrata, que ha volgut fer una primera valoració dels 11 punts bàsics presentats en el darrer Consell de Ministres sobre aquest assumpte.

Segons el president del partit, Víctor Naudi, aquest document "posa en perill" la negociació, ja que posa al PS "davant d'un fet acomplert" i amb poques possibilitats de partir de zero amb propostes d'ambdues bandes. Així, Naudi ha denunciat el"'procediment" davant de la presentació dels 11 punts i la seva divulgació, donat que la forma no es correspon amb el pacte que tenien els dos grups per fer avançar les negociacions.

El líder socialdemòcrata ha reconegut que caldrà esperar a la pròxima trobada entre els dos grups parlamentaris per veure fins a quin punt el PS pot fer aportacions o, pel contrari, es tracta d'un text tancat. Malgrat tot, avancen que "hi ha alguns punts que possiblement siguin més difícils de rebatre perquè ja hi ha hagut acceptació" i, per tant, no es respecta l'equilibri.

Pel que fa al contingut, els socialdemòcrates critiquen que el Govern només persegueixi la sostenibilitat econòmica i els eixos no tractin aspectes com la justícia social, el respecte pels drets dels treballadors o la garantia de l'Estat del Benestar "fins on sigui possible".

També s'han pronunciat sobre algunes propostes, com la de fer cotitzar més als qui tenen professions amb més risc, que consideren que "trenca amb el criteri de solidaritat" d'una caixa de Seguretat Social i s'acosta més als criteris d'una assegurança privada. Sobre la mateixa, també han opinat que és contradictòria amb el procés d'obertura al capital estranger, ja que és un element que "crearà inseguretat jurídica" als qui es vulguin instal·lar al Principat.

Respecte a la possibilitat de fer una llei específica que acompanyi els pressupostos anyals de la CASS, s'han mostrar contraris a fer-la modificable en funció del que aportin els assalariats i han recordat que la pròpia llei de la CASS ja contempla variacions.

Amb tot doncs, la sensació que tenen és que "se'ns vol com a convidats de pedra i no com a part activa", ha sentenciat Naudi.

Pel que fa a les manifestacions del president de Demòcrates per Andorra, Ladislau Baró, sobre la proposta de reduir el termini per assolir la nacionalitat, Victor Naudi ha afirmat que "fugen d'estudi per evitar problemes" i ha convidat un cop més als demòcrates a tenir el debat i ha recordat que "els ho posem fàcil", donat que només rebaixen en cinc anys la normativa i s'hi poden incloure millores que no han de suposar gaires problemes.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT