PUBLICITAT

DA creu que el debat sobre la nacionalitat en aquests moments "dispersa"

  • Baró nega que el motiu siguin possibles discrepàncies internes
  • El president del grup tem que la confiança política per encarar el pacte d'Estat de la CASS no sigui al 100%
16022012-baro
Daniel Armengol i Ladislau Baró, vicepresident i president del Grup Parlamentari Demòcrata, durant la trobada amb els mitjans de comunicació aquest dijous. Foto: JTONY LARA
El president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, ha explicat aquest dijous al matí que la rebaixa dels anys per obtenir la nacionalitat que ha presentat el PS en format de proposició de llei és un debat que en l'actual conjuntura, amb el procés legislatiu iniciat de l'obertura econòmica i el pacte d'estat de al reforma de la seguretat social, !dispersa més que no pas ajuda a concentrar esforços" i ha expressat "la necessitat de no obrir massa melons abans que no tanquem algunes qüestions", ni la de "tenir molts fronts oberts sense acabar de tancar-ne cap". Baró ha dit que al grup parlamentari encara no han aprofundit sobre el tema, negant que el motiu siguin possibles discrepàncies internes, sinó que "no pensem que sigui un tema prioritari en aquest moment". Però ha afegit que sí que creu que el debat sobre la rebaixa de la nacionalitat no només s'hauria de vincular a la dels drets econòmics com va exposar el PS, sinó també al de la doble nacionalitat en la línia de "desincentivar que hi hagi dobles nacionals permetent que els professionals andorrans puguin exercir fora de les nostres fronteres".
El president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, s'ha pronunciat aquest dijous en relació a la proposició de llei sobre la rebaixa de 20 a 15 anys per a l'obtenció de la nacionalitat presentada pels socialdemòcrates. Baró ha dit que els consellers generals de DA encara no tenen una postura presa sobre el tema perquè "no pensem que en aquest moment sigui un tema prioritari".

Els demòcrates consideren que les prioritats en aquest període de sessions passen sobretot pel desplegament legislatiu que suposarà tant l'obertura econòmica com la reforma de la seguretat social, i que "no som partidaris de la dispersió a l'hora de fer la feina legislativa". En aquest sentit ha assegurat que el debat sobre la nacionalitat "dispersa més que no pas ajuda a concentrar esforços" i ha expressat "la necessitat de no obrir massa melons abans que no tanquem algunes qüestions", ni la de "tenir molts fronts oberts sense acabar de tancar-ne cap".

Baró ha dit que es tracta d'un tema important i que a les files demòcrates encara no l'han tractat amb profunditat ni han arribat a un prounciament definitiu, sense necessitat que això vulgui dir, ha declarat, que l'ajornament del debat es pugui produir per les dissenssions internes a DA. El president dels parlamentaris demòcrates també ha declarat que la presentació de la proposició de llei la veu més com una necessitat de "marcar el tempo legislatiu" per part dels socialdemòcrates.

Malgrat això, Ladislau Baró sí que s'ha posicionat sobre el doble passaport i ha dit que si en el seu moment quan es va legislar aquest tema era percebut com una "qüestió de sobirania", creu que avui es percep d'una manera diferent. Baró ha dit que la doble nacionalitat "ara és més una qüestió de projecció professional". "Per exercir professions fora del país",  ha dit, "ser andorrà no és un avantatge, sinó un privilegi". És el que ell ha anomemant el "punt de vista utilitari" de la doble nacionalitat.

Per aquest motiu creu que el que cal fer "és desincentivar" aquesta visió utilitària de la doble nacionalitat "assolint drets a fora". Baró ha dit que una manera d'aconseguir-ho és que en el marc de les negociaciones per establir relacions amb Europa, l'acord "permeti que la nacionalitat andorrana sigui igualment competitiva" sense haver de recórrer al doble passaport.

El grup parlamentari demòcrata diu que perquè funcioni un pacte d'Estat ha d'haver-hi "disposició i confiança política" i que hi ha el "temor" que per encarar el pacte de la seguretat social aquesta disposició i confiança política "no acaba d'estar al 100%". Baró, que al temor expressat i ha afegit que els dos models de seguretat social que defensen DA i PS no estan tan diferenciats "com s'ha intentat fer creure". Tot i això, Baró ha explicitat que "quan no hi ha pacte és culpa de dos" i que "en el seu moment vam intentar transmetre un optimisme moderat, però expressem alguns dubtes". El president dels parlamentaris demòcrates també ha marcat en l'horitzó tenir els textos sobre la reforma de la CASS enllestits el mes de setembre per començar la tramitació parlamentària. L'objectiu seria que els pressupostos del 2013 ja poguessin contemplar l'impacte econòmic de la reforma. Baró ha fet aquestes declaracions a 24 hores de la reunió que mantindran els dos grups parlamentaris i el Govern per començar a tractar els eixos de la reforma que dimecres va fer públics la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez.
Baró ha expressat els seus dubtes a sobre que hi hagi la suficient "disposició política i confiança política" per encarar el pacte d'Estat de la reforma de la seguretat social. Una disposició i una confiança que "no acaba d'estar al 100% i això és una peça bàsica perquè funcioni" el pacte.

Les discrepàncies, doncs, no estarien tant "en dos models diferenciats de seguretat social com s'ha volgut fer creure des del grup parlamentari socialdemòcrata". Tot i això, Baró ha reiterat el seu "moderat optimisme amb expectatives que el pacte tiri endavant".

Baró, en una compareixença davant dels mitjans de comunicació acompanyat del president suplent, Daniel Armengol, i les conselleres generals Sílvia Calvó i Meritxell Mateu, s'ha refermat en la necessitat que la reforma de la seguretat social s'ha de fer aquest any i "tan de bo la fem amb consens", però que si no és el cas la faran sols "perquè si no serà l'opinió pública i el propi Grup Parlamentari Socialdemòcrata qui ens dirà que teníem majoria per poder-la fer".

Demà el Govern i els grups parlamentaris tornen a reunir-se per començar a abordar els onze eixos bàsics per al pacte d'estat de la Seguretat Social que dimecres va presentar la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez.

Sense fums a l'estiu
D'altra banda, Sílvia Calvó ha explicat que en el proper període de sessions la llei antitabac estarà aprovada, cosa que vol dir que a l'estiu ja estarà en vigor i el Govern haurà de fer el pertinent desplegament reglamentari en un màxim de tres mesos.

Regulació salaris públics
Sobre la controvèrsia en relació a les graelles salarials dels càrrecs públics i una llei d'incompatibilitats anunciada pel cap de Govern ara fa una setmana, Ladislau Baró ha dit que és "un tema que cal encarar", tot i la seva complexitat. Ha afegit, però, que "el moment obliga a reflexionar" i que "hi ha voluntat de parlar-ne i s'ha de fer des de totes els institucions". Baró creu que "una democràcia de qualitat passa per millorar aquests aspectes", com el de fer una regulació dels partits polítics i el seu finançament fent-los així més transparents.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT