PUBLICITAT

La proposta d'externalitzar l'execució de sentència, per a l'agost

  • A la Batllia hi ha més de 28.000 sentències bloquejades
  • La privatització del servei no costarà res a l'Estat, tot i que sí que el controlarà
PEPA GALLEGO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Rascagneres, Menut, Montanya, Vuillemint i Moynat, ahir a la Seu de la Justícia. Foto: ANA

Ha estat una demanda històrica i ara sembla que ja té un camí traçat per convertir-se en realitat. A final del mes vinent, el vicepresident de l'Associació Internacional d'Uixers, Bernard Menut, presentarà un document de propostes i de recomanacions per aplicar la figura de l'externalització de l'execució de sentències al Principat. Aquesta incorporació a les tasques judicials pot suposar una evacuació important de les més de 28.000 sentències que quedin per executar si es té en compte que el temps per executar- les es pot veure reduït de dos anys a 5,3 mesos. Val a dir que cada any s'afegeixen més de 1.000 sentències que es queden bloquejades.

En una mateixa taula asseguts ahir, el degà del Col.legi d'Advocats, el president del Consell Superior de Justícia, Lluís Montanya i el president de la Batllia, David Moynat, acompanyats també per Menut, van destacar la importància d'aquesta aplicació. "És una necessitat que es faci un incís sobre una reforma que és imperiosa", va manifestar Moynat, que va afegir que el "model actual és preocupant".

El procés ara serà el de rebre l'informe del jurista especialitzat francès i de presentar-lo al cap de Govern. Batllia, Advocats i Consell Superior de Justícia seran els que donaran impuls a aquesta iniciativa necessària, ja present a altres països europeus. "De l'uixer francès, Menut agafarà tot allò que es pugui adaptar a la legislació andorrana", va explicar Montanya. L'informe, amb el vist-i-plau del Govern, s'haurà de passar al Consell General. Tot i això suposa un procés llarg, "una vegada tinguem l'informe hi ha una feina de desplegament legislatiu per fer", va manifestar Rascagneres.

Aquesta agència externa de caire privat no suposarà cap cost a les arques estatals, ja que serà costejada pels mateixos deutors i creditors de les causes executades. Així ho va explicar Rascagneres, que va destacar que si aquesta externalització no es fa en breu "tindrem una Batllia bloquejada", va dir. "Altres països europeus han externalitzat les execucions a agències, que tot i que no estan costejades per l'estat, sí que les controla", va dir Menut.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT