PUBLICITAT

El Govern vol una llei anual per revisar les cotitzacions a la CASS

  • L'Executiu proposa la divisió de la branca general en una de malaltia i una altra d'accidents laborals
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Cinca, Rodríguez, i la directora de recursos sanitaris, Carme Pallarès, en la compareixença d'ahir. Foto: ANA / MARTA TORT

El Consell de Minsitres va aprovar ahir el document amb els «eixos principals» per al pacte d'Estat per a la reforma de la Seguretat Social. El document recull 11 eixos, el més destacat dels quals la proposta de creació d'una llei de finançament de la seguretat social, un text que acompanyaria cada any la llei de pressupostos i per la qual s'establiria el mecanisme de revisió i adaptació periòdica de l'esperança de vida, el preu de compra/venda dels punts de cotització i del sistema de contribucions. Això és, el sistema de seguretat social podria experimentar modificacions anualment. Però aquest no és l'únic eix destacat. El Govern també proposa que la branca general es divideixi en una branca de malaltia i una d'accidents laborals, a més de fer que les prestacions familiars deixin de dependre de la CASS per passar a Benestar, entre d'altres modificacions.

El Govern va fer arribar als presidents dels grups parlamentaris el document amb els 11 eixos bàsics a partir dels quals considera que s'ha de basar el pacte d'Estat per a la reforma de la Llei de la seguretat social. El document s'estructura en cinc grans apartat, que fan referència a la branca general, a la branca jubilació, a les prestacions familiars i a les no contributives, als nous riscos i per assegurar la sostenibilitat financera.

Pel que fa als eixos que afecten la branca general, la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, va explicar que es vol crear una branca malaltia i una branca d'accidents laborals, amb un sistema de cotitzacions patronals revisable anualment en funció d'una escala de nivell de risc associat als diferents sectors d'activitat. També es vol deslliurar a la CASS de l'obligació de convencionar amb tots els prestadors, per tendir a establir convenis només amb els que hagin estat acreditats pel Govern en funció de la cartera de serveis. El Govern també vol modificar el sistema de copagament –per evitar l'efecte inflacionista del pagament per acte, i revisant anualment els preus i tarifes– i revisar les pensions d'invalidesa i els períodes de carència i la base de càlcul de les prestacions econòmiques, amb la possibilitat d'establir topalls màxims i mínims.

Pel que fa a la branca jubilació, l'objectiu és adaptar el model a l'esperança de vida, amb revisions cada 3 o 5 anys de les cotitzacions, definint els anys de cotització per accedir a la jubilació i revisant el preu de compra/venda del punt. Així mateix, es vol equiparar el càlcul de la pensió d'invalidesa a la pensió de jubilació i modular les pensions màximes, revisant les mínimes, i establint per aquestes darreres complements no contributius finançats a càrrec del Govern. Malgrat això, Rodríguez no va voler concretar si s'allargarà l'edat de jubilació, parlant només de la necessitat de revisar i definir els anys de cotització.

Un altre aspecte important de la reforma és la proposta d'eliminar les prestacions familiars de l'àmbit de la seguretat social perquè passin a dependre del Govern, i revisar les altres pensions no contributives per decidir qui les ha de proveir. Sota el títol de «nous riscos», el document inclou com a eix bàsic per al pacte l'afrontar la dependència com un nou risc.

Finalment, la ministra va proposar l'elaboració d'una llei de finançament de la seguretat social per poder fer revisions anuals de tots els paràmetres i assegurar així la sostenibilitat del sistema.

Rodríguez va indicar que tots aquests eixos es començaran a estudiar a la primera reunió del pacte d'Estat prevista per demà a la tarda, i que l'objectiu és que d'aquí al setembre es puguin tenir enllestides el conjunt de modificacions que s'han de portar a terme. De fet, la reforma de la llei de la CASS anirà en paral·lel amb la creació d'una llei d'atenció social, i també requerirà alguns canvis en el Codi de Relacions Laborals.

Rebaixa de les tarifes / El Consell de Ministres d'ahir també va aprovar la rebaixa anunciada de les tarifes de responsabilitat de la CASS, que oscil·la entre un 5 i un 20% i que suposarà un estalvi aproximat de 4 milions d'euros anuals.

En aquest sentit, es reduirà un 5% el preu de les visites als metges tant generalistes com especialistes, les consultes als neuropsiquiatres, les anàlisis i els parts. S'ha fixat una reducció del 10% per als serveis de logopèdia, ortodòncia, fisioteràpia, ortòptia, intervencions de cirurgia i traumatologia, i els tractaments i ortodòncies dels dentistes. De la seva banda, s'abaixen un 15% els actes de diagnòstic, i un 20% les ressonàncies, els TAC, les endoscòpies i les polisomnografies.

La ministra de Salut va reconèixer que la rebaixa de les tarifes de responsabilitat no ha estat una bona notícia per als professionals, però va assegurar que ho han acceptat perquè entenen que tothom ha de contribuir en l'esforç de contenció, i perquè va assegurar que aniran acompanyades d'altres mesures per reduir la despesa, així com la reforma de tot el sistema. És a dir, que no es tracta «d'anar al més fàcil, que és la rebaixa», sinó que cal control i organitzar els serveis per augmentar-ne l'eficiència. Doncs la rebaixa «és un punt, i no és el més important». Així, Rodríguez va explicar que cal «crear i revisar» els serveis d'inspecció de la CASS, i va remarcar que pertoca als diferents col·legis professionals treballar en el control de les pràctiques, així com en la millora de les nomenclatures.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT