PUBLICITAT

El Govern proposa una llei anual de finançament de la CASS

  • Ha fet arribar als grups parlamentaris els onze eixos bàsics per al pacte d'Estat
  • Defensa que la branca general es divideixi en una branca de malaltia i una d'accidents laborals
15022012_rodriguez
El ministre portaveu, Jordi Cinca, la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, i la directora de Recursos Sanitaris, Carme Pallarès, aquest dimecres en roda de premsa. Foto: ANA / MARTA TORT
El Govern ha fet arribar aquest dimecres als presidents dels grups parlamentaris els onze eixos bàsics a partir dels quals considera que s'ha de basar el pacte d'Estat per a la reforma de la Llei de la seguretat social. Un dels punts proposats és l'elaboració, a partir del pressupost del 2014, d'una llei de finançament de la seguretat social que acompanyi cada any la llei de pressupostos, per permetre que el Consell General pugui fer una revisió anual de l'esperança de vida, el preu de compravenda dels punts de cotització i del sistema de contribucions. A més, el Govern proposa que la branca general es divideixi en una branca de malaltia i una d'accidents laborals, i fer que les prestacions familiars deixin de dependre de la CASS per passar a Benestar, entre d'altres modificacions.
Pel que fa als eixos que afecten la branca general, la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, ha explicat que es vol crear una branca malaltia i una branca d'accidents laborals, amb un sistema de cotitzacions patronals revisable anualment en funció d'una escala de nivell de risc associat als diferents sectors d'activitat. També es vol deslliurar a la CASS de l'obligació de convencionar amb tots els prestadors, per tendir a establir convenis només amb els que hagin estat acreditats pel Govern en funció de la cartera de serveis. El Govern també vol modificar el sistema de copagament i revisar les pensions d'invalidesa i els períodes de carència i la base de càlcul de les prestacions econòmiques.

Pel que fa a la branca jubilació, l'objectiu és adaptar el model a l'esperança de vida, amb revisions cada 3 o 5 anys de les cotitzacions, a més de posar topalls a les pensions. Rodríguez no ha volgut concretar si s'allargarà l'edat de jubilació, parlant només de la necessitat de revisar i definir els anys de cotització.

Un altre aspecte important de la reforma és la proposta d'eliminar les prestacions familiars de l'àmbit de la seguretat social perquè passin a dependre del Govern, i revisar les altres pensions no contributives per decidir qui les ha de proveir. Finalment, la ministra ha proposat l'elaboració d'una llei de finançament de la seguretat social per poder fer revisions anuals de tots els paràmetres i assegurar així la sostenibilitat del sistema.

La ministra ha indicat que tots aquests eixos es començaran a estudiar a la primera reunió del pacte d'Estat prevista per aquest divendres, i que l'objectiu és que d'aquí al setembre es puguin tenir enllestides el conjunt de modificacions que s'han de portar a terme. De fet, la reforma de la Llei de la CASS anirà en paral·lel amb la creació d'una Llei d'atenció social, i també requerirà alguns canvis en el Codi de Relacions Laborals.

Aprovació de la rebaixa de les tarifes
El Consell de Ministres d'aquest dimecres ha aprovat la rebaixa anunciada de les tarifes de responsabilitat de la CASS, que oscil·la entre un 5 i un 20% i que suposarà un estalvi de 4 milions d'euros anuals.

En aquest sentit, es reduirà un 5% el preu de les visites als metges tant generalistes com especialistes, les consultes als neuropsiquiatres, els anàlisis i els parts. S'ha fixat una reducció del 10% per als serveis de logopèdia, ortodòncia, fisioteràpia, ortòptia, intervencions de cirugia i traumatologia, i els tractaments i ortodòncies dels dentistes. De la seva banda, s'abaixen un 15% els actes de diagnòstic, i un 20% les ressonàncies, els TAC, les endoscòpies i les polisomnografies.

La ministra de Salut, Cristina Rodríguez, ha reconegut que la rebaixa de les tarifes de responsabilitat no ha estat una bona notícia per als professionals, però ha assegurat que ho han acceptat perquè entenen que tothom ha de contribuir en l'esforç de contenció, i perquè ha assegurat que aniran acompanyades d'altres mesures per reduir la despesa, així com la reforma de tot el sistema.

Rodríguez ha afegit que ja existeixen les mesures de control i una comissió de seguiment per assegurar-se que els professionals siguin el màxim de transparents sobre la seva activitat i no inflin el nombre d'actes. Finalment, ha anunciat que a partir d'ara es farà una revisió de les tarifes cada any per ajustar-les.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT