PUBLICITAT

La llei electoral, a debat

  • El grup que va néixer al Facebook poc després de les eleccions del 3 d'abril per impulsar una reforma de la llei electoral ha elaborat un document que recull set propostes concretes de modificació
EVA ARASA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una electora de Canillo diposita el seu vot, a les darreres eleccions comunals. Foto: ÀLEX LARA

Impulsar una reforma de la llei electoral que hi càpiga a la Constitució. ¿Amb quin objectiu? Doncs amb l'objectiu d'afavorir una major participació de la ciutadania a les eleccions i, alhora, introduir les modificacions necessàries per tal de disposar d'un sistema electoral «més proporcional i representatiu». Amb aquesta idea es va crear una pàgina al Facebook, poc després de les eleccions generals del 3 d'abril, i es va començar a reunir un petit grup de treball, que ha elaborat un primer document amb propostes concretes. Unes propostes que han de ser el punt de partida d'un debat més ampli, que comença demà a La Llacuna amb una convocatòria oberta «a totes les persones que hi puguin estar interessades».

El grup planteja una reforma «sense necessitat de canviar la Constitució –que no és que pensem que no calgui canviar-la, però això seria motiu d'un altre grup o debat». Les propostes concretes, que «pretenen ampliar les vies de participació democràtica», passen per ampliar el termini per presentar les candidatures, possibilitar el vot per correu, obrir les meses electorals a la ciutadania, facilitar paperetes en braïlle, canviar la composició de les candidatures (amb llistes obertes a la circumscripció parroquial) i introduir canvis en el sistema electoral tant de les eleccions general com de les eleccions comunals. En aquest sentit, el document parla d'eliminar el mínim per accedir al repartiment d'escons, en el cas de les generals, i d'utilitzar el sistema d'Hondt per atribuir els consellers en el cas de les comunals.

Els passos a partir d'ara

Un dels temes que es tractaran a la reunió de demà és quins passos cal seguir a partir d'ara, tenint en compte que «sembla que últimament, des de diferents sensibilitats polítiques, també estan manifestant que voldrien canviar aquesta llei». De fet, el Partit Socialdemòcrata està articulant noves comissions de treball i una d'aquestes comissions es dedicarà precisament a analitzar la llei electoral, segons va explicar a EL PERIÒDIC el seu president, Víctor Naudi. Naudi està d'acord amb qualsevol canvi que impliqui una major participació i va recordar que el PS ja havia defensat el vot per correu amb anterioritat. Així i tot, mentre no hi hagi un debat dins del partit, Naudi no vol pronunciar-se sobre les propostes que llança aquest grup nascut de la societat civil.

Pel seu cantó, el secretari general de Demòcrates per Andorra, Carles Torralba, assenyala que el seu compromís és amb el programa electoral amb què es van presentar a l'abril, el qual no preveu cap reforma de la llei en qüestió. Torralba assegura que hi ha altres temes que són prioritaris – «sobretot temes socials i econòmics»– , però reconeix que el debat al tomb de la llei electoral és positiu, especialment si és per millorar la participació, i es mostra disposat «a escoltar tothom, tal com vam fer amb les reunions de barri».

Finalment, la presidenta dels Verds, Antònia Escoda, defensa una llei electoral que tendeixi a igualar el valor dels vots emesos –és a dir, que rebaixi el pes del territori. A diferència del document elaborat pel grup que va néixer amb la idea d'impulsar una iniciativa legislativa popular, els Verds defensen «eliminar les llistes parroquials a les eleccions generals: que hi hagi una sola llista nacional i que els escons es distribueixin de maner proporcional». I a les comunals, un sistema proporcional en comptes de majoritari, que obligui a «buscar consensos».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT