PUBLICITAT

La consulta al metge costarà el 5% menys i la del dentista, el 10%

  • Les rebaixes més importants seran del 20% per les ressonàncies i TACs, i l'estalvi global serà de 4 milions
PEPA GALLEGO / CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una consulta mèdica. Foto: FERRAN NADEU

Anar al metge serà una mica més barat a partir d'ara. Una consulta a un metge generalista, per exemple, costarà al pacient un 5% menys, i una visita al dentista costarà un 10% menys. La rebaixa de les tarifes de la CASS afecta a tots els prestadors, és a dir, s'aplica de manera global al col·lectiu sanitari. Les reduccions van del 5 al 20%, i tal i com va manifestar el president de la CASS, Josep Delgado, es tracta d'«un punt d'inflexió»al sistema sanitari, perquè «mai abans s'havia fet una regulació de tarifes a la baixa».

Les noves tarifes de la Seguretat Social van ser comunicades ahir en una reunió mantinguda entre Delgado, la ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, el president del Consell Assessor de Salut i Benestar, Lluís Burgués i els diferents prestadors de salut del país. Igual que les consultes als metges, els actes mèdics patiran una rebaixa del 5%, la mateixa reducció que s'aplicarà per a les consultes amb els neuropsiquiatres. On la reducció serà més pronunciada serà, entre d'altres, en les ressonàncies magnètiques, en els TACS o en les polisomnografies, van informar fonts presents a la reunió. En aquest cas la rebaixa serà del 20%.

Per a determinar els preus s'ha tingut en compte els països veïns, igualant les tarifes per tal de millorar en competitivitat. Segons va informar Delgado, «ens hem adonat que els preus ja eren competitius però el col·lectiu mèdic ha volgut col·laborar en aquest estalvi i estem satisfets amb els resultats d'aquest treball conjunt».

El president de la Seguretat Social va reiterar que la mesura s'ha pres amb total col·laboració amb els col·lectius implicats, siguin metges, dentistes, fisioterapeutes o els laboratoris clínics, ja que també es veuran afectades per les reduccions les analítiques. «A ningú li fa il·lusió rebaixar les seves tarifes, però tots han col·laborat en la comprensió de la situació econòmica», va explicar Delgado. El president de la CASS va destacar que el sentir general és de «resignació» i va assegurar que no es preveu «cap guerra de cap col·lectiu» mèdic, va assegurar.

estalvi de quatre milions d'euros / Salut calcula que aquesta mesura, que dimecres s'aprovarà en Consell de Ministres i s'aplicarà en forma de decret, permet reduir la despesa de la branca general en aproximadament quatre milions d'euros. A la butxaca de l'usuari, evidentment, l'impacte serà molt inferior. Anar al metge de capçalera costarà 1,16 euros menys (actualment val 23,20 euros).

El ministeri de Salut va informar que l'aprovació va fer-se el 6 de febrer passat, dia en què el consell d'administració de la CASS va emetre l'informe favorable sobre el decret de tarifes. La mesura «segueix la política de contenció de la despesa pública marcada pel Govern i els principis que han de regir la reforma del sistema de salut i seguretat social, amb la finalitat de garantir-ne la seva sostenibilitat», va exposar el Govern a través d'un comunicat. En aquest mateix text el Ministeri de Salut va mostrar el seu «agraïment» als professionals per la seva «comprensió a l'hora d'acceptar la reducció i a la disposició de treballar conjuntament en d'altres propostes de millora del sistema»

Amb tot, aquesta rebaixa de les tarifes es veurà complementada per d'altres actuacions encarades en aquest objectiu de fer de la seguretat social un ens viable. Com a exemples, la regulació de la pràctica assistencial, la cartera de serveis i l'activació de les comissions de seguiment dels respectius convenis.

Tal i com va explicar Delgado, des de la CASS s'ha acordat amb els diferents col·lectius mèdics consolidar una sèrie de reunions periòdiques amb cadascun d'ells per recollir amb convenis les diferents inquietuds mostrades. Però també es vol anar més enllà. «La CASS fa diferents convenis per una col·laboració mútua, ara però el que es vol és establir una sèrie de reunions periòdiques, més enllà de discutir les tarifes», va informar.

NOUS volants DE DESPLAÇAMENT / En un altre ordre de coses, a partir d'ahir queden modificats els requisits per a sol·licitar un volant mèdic per a l'estranger. A partir d'ara, quan una persona sol·liciti un volant de desplaçament haurà d'adjuntar a la sol·licitud el consentiment exprés en compte i compensació de saldos deutors i creditors de prestacions de reemborsament, va informar la CASS.

Aquest document ha de facilitar el tràmit de pagament i cobrament de les prestacions, ja que, automàticament es carreguen al compte corrent de la persona assegurada les prestacions efectuades a través del volant de presa en càrrec.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT