PUBLICITAT

L'Agència Fiscal i de Fronteres, activa l'1 de gener del 2013

  • Els 100 duaners s'hauran de formar en 10 mesos de tot el nou sistema tributari
P. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Jordi Cinca, Toni Martí i Marta Boquera, en el moment del reconeixement a Josep Tomàs, duaner jubilat, ahir. Foto: TONY LARA

Ja hi ha data. L'1 de gener de l'any vinent es vol que sigui operativa l'Agència Fiscal i de Fronteres que suposarà la fusió dels departaments de Tributs i de la Duana. Així ho va confirmar ahir el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, qui va explicar que aquest repte és molt gran ja que només en 10 mesos s'haurà de formar el centenar de duaners més la desena de personal de Tributs en tot el que suposa la reforma dels impostos que aquest any entraran en vigor i d'aquells que entraran proximament.

Cinca va avançar aquestes dades en l'acte de celebració del Dia de la Duana que es va celebrar ahir i també va destacar que al mes de març es preveu que sigui operativa la informatització de tot el sistema que permetrà agilitzar tots els processos de la duana i del departament de tributs. Amb aquest nou sistema es podran tramitar alguns permisos duaners on line i això suposarà «uns guanys tant de temps com de complexitat», va explicar el ministre de Funció Pública. Aquesta agilització serà cabdal amb tot els tràmits comercials que es tramitaran a la nova agència i que suposen aproximadament el 80% dels ingressos de l'estat, segons va explicar Cinca.

Tant el ministre com el cap de Govern, Toni Martí, van destacar la funció «cabdal» dels duaners en aquest canvi d'obertura econòmica i nova imposició. «La col·laboraciçó de la Duana és essencial en el nou model», va manifestar Martí.

SENSE RETALLADES, PER ARA/El cap de Govern, però va recordar la mala situació econòmica i va explicar que aquest «serà un any difícil amb pèrdua de llocs de treball del sector privat». Als de l'àmbit públic, el cap del Govern els va demanar esforç. En aquest sentit, la fusió dels dos departaments amb la nova agència no es preveu que suposi cap retallada de personal. Així ho va assegurar el ministre de Funció Pública. La formació serà intensiva i serà per a tots els treballadors dels dos departaments. Tot i això, la informatització del sistema podria reduir moltes de les funcions i «haurem d'esperar a veure el nivell d'eficàcia d'aquest nou programa», va explicar Cinca.

A més d'aquesta informatització, el procés de fusió en la nova Agència Fiscal i de Fronteres anirà acompanyat de l'increment de la seguretat en els controls mitjançant la formació continuada en tècniques d'intervenció, l'ampliació del grup d'agents amb port d'arma i la millora dels equipaments i de la senyalització viària en les zones de Duana, entre d'altres.

Ahir, en l'acte del Dia de la Duana es van lliurar diplomes a 28 agent que es van formar en tècniques d'intervenció, port d'arma i en trànsit informatitzat i es va donar reconeixement a sis duaners pels seus 25 anys de treball a la Duana. Finalment, el cap del Govern va lliurar una placa a Josep Tomàs, duaner jubilat. H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT