PUBLICITAT

L'equipament especial del cotxe per a l'hivern serà una obligació

  • Aquest any es preveu una modificació important del Codi de Circulació
P. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un agent de circulació ajuda a posar cadenes a un vehicle a la meitat de la carretera. Foto: EL PERIÒDIC

«El que no pot ser és que a la primera nevada un vehicle, per no portar equipaments especials, pugui paralitzar la xarxa viària del país», va explicar el cap del departament de Mobilitat, Jaume Castells. Ara per ara, aquesta actuació no es pot sancionar, però això pot canviar si prospera la proposta d'obligar als conductors a portar equipaments especials en el vehicle durant la temporada d'hivern que està sobre la taula del ministeri d'Interior. En aquest sentit, es preveu que aquest any hi hagi alguna modificació important dins del Codi de Circulació.

Aquesta modificació va en el sentit d'obligar a tot aquell vehicle de matrícula andorrana a portar equipaments especials o cadenes al seu vehicle en temporada d'hivern. A la modificació del codi de circulació es preveu establir en el concepte de temporada d'hivern des de l'1 de novembre fins al 31 de maig, dates que coincideixen amb el protocol d'hivern que s'activa cada any entre Mobilitat i COEX.

Castells va explicar que, ara per ara, no hi ha cap tipus de sanció per aquell conductor que és imprudent i que no porta equipaments especials. «Si un vehicle per no portar cadenes o rodes de contacte col·lapsa la baixada d'Encamp o la de la Massana té una incidència important a la xarxa viària del país; per tant, s'hauria de sancionar». Aquesta modificació del Codi de Circulació suposaria equiparar el nostre reglament a altres països nòrdics o Suïssa, per exemple, on aquesta mesura sí que és una obligació. «A Suïssa qualsevol autobús que no porta cadenes ja no el deixen entrar. Aquí a Andorra no ens podem permetre això», va explicar el cap de Mobilitat.

En l'actualitat l'equipament d'hivern del vehicle és una recomanació del departament de Mobilitat o Protecció Civil, que s'alerta en nevades importants i a través dels panells informatius.

Internament, Mobilitat i COEX tenen un protocol per al dispositiu de nevades que es posa en marxa des de l'1 de novembre fins al 31 de maig. Les màquines llevaneus de Govern ja estan disponibles i «nosaltres tenim la informació de si ha de nevar 24 hores abans», explica Castells.

Segons el cap de l'àrea de Mobilitat els mateixos agents de la Policia en els seus controls rutinaris també podrien vigilar si els vehicles estan o no ben equipats.

Ara per ara, i davant de la manca de regulació, des de Mobilitat es donen consells i es realitzen campanyes de sensibilització i conscienciació des del mes d'octubre per tal de recordar la importància d'aquests equipaments, tant per la seguretat personal del mateix conductor com també per donar una seguretat a tota la xarxa viària i evitar que es donin incidències a la xarxa viària amb col·lapses perquè un vehicle no té els equipaments especials recomanats per a nevades. Aquest any, però, s'espera que aquests consells passin a ser obligacions amb les sancions corresponents.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT