PUBLICITAT

Els protocols de l'OMS incideixen en la seguretat dels pacients

  • El SAAS adopta mesures per reduir al màxim l'error humà en les intervencions
L.F.M.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un infermer treballant a l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell. Foto: EL PERIÒDIC

el Govern va renovar el mes de desembre l'Acord de Col·laboració Biennal amb l'Organització Mundial de la Salut pel període 2012 - 2013, que tindrà un cost de 124.000 euros per dos anys. Segons va explicar el ministre portaveu, Jordi Cinca, «l'objectiu és reforçar el sistema de salut andorrà amb el suport de l'OMS». Ara bé, ¿com s'aprecia a la pràctica aquest suport? L'Organització Mundial de la Salut ha constituït la World Alliance for Patient Safety i lidera i promou campanyes internacionals de sensibilització en l'àmbit de la seguretat dels pacients. La primera la va dedicar al rentat i higiene de mans, i ara presenta la campanya sobre la cirurgia segura entre d'altres punts definits com les solucions per la seguretat del pacient.

La seguretat DEL PACIENT/ Aquest concepte, entès com «la dimensió de la qualitat assistencial que busca reduir i prevenir els riscos associats a l'atenció sanitària», està adquirint un interès creixent i és un dels eixos de la política sanitària. La seva rellevància neix del principi ètic de «no maleficència» i del convenciment que no és acceptable que un pacient presenti danys com a conseqüència d'una acció sanitària. Les intervencions de l'atenció de salut es realitzen sempre amb el propòsit de beneficiar al pacient, ara bé, també poden causar-los danys, a més a més es cobren un alt tribut en concepte de pèrdues financeres

Les campanyes de l'OMS, doncs, tenen com objectiu incidir en el funcionament dels sistemes sanitaris dels països que hi col·laboren per tal que, tot i que l'error humà pugui aparèixer, s'adoptin mesures per tal de reduir les causes de forma sistemàtica.

ACTUACIONS DEL SAAS/ El Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS) està duent a terme actualment diverses iniciatives per tal de seguir la normativa de l'organització en la seguretat dels pacients.

Segons van informar des del servei, estan incidint i ja han dut a terme accions en temes com la identificació de pacients, la comunicació durant el traspàs de pacients – des del SAAS han informatitzat la història clínica del pacient, estandarditzant registres d'ingrés, alta i informes en general –, també han actuat per tal de realitzar el procediment correcte en el lloc del cos en el cas de cirurgia– el SAAS ha aplicat el llistat de verificació de seguretat de la cirurgia, proposat per la OMS, per augmentar la seguretat dels procediments realitzats, tant abans, com durant i després del procediment quirúrgic.

Un dels altres punt que l'OMS destaca per assegurar la seguretat del pacient és assegurar la precisió de la medicació en les transicions assistencials – els errors són freqüents en la recepta i administració–, en aquest aspecte, el fet d'haver informatitzat la història clínica, permet al SAAS donar al pacient «receptes amb totes les dades correctament complimentades i intel·ligibles».

Per altra banda, per millorar la higiene de les mans per prevenir les infeccions associades a l'atenció de salut, el SAAS ha posat a l'abast de professionals diferents dispensadors de solució desinfectant.

Actualment, un dels objectius prioritaris del SAAS es desenvolupar el seu Pla de Qualitat, recentment aprovat per la Comissió de Direcció i que inclou com a punt important la gestió de la seguretat dels pacients. Segons van informar des del mateix Servei Andorrà d'Atenció Sanitària, es desenvoluparan de manera progressiva els nous projectes i la implantació de plans de millora, seguint les indicacions de la OMS/Word Alliance for Patient Safety i amb les referències dels països veïns.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT