PUBLICITAT

La xifra de furts del 2011 és la més baixa dels darrers 5 anys

  • L'any passat es van produir 102 robatoris amb força, el 37% a la capital
C. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Agents de la Policia busquen proves a la joieria Cellini, l'abril passat. Foto: TONY LARA

L' any passat es van cometre 102 furts amb força al país, segons dades facilitades per la Policia. Són xifres elevades tot i que si es comparen amb les dels darrers anys representen una disminució important. Aquest any 2011 el total de robatoris s'ha disminuït en 33 respecte al 2010 i en 44 respecte al 2009. A més a més, el total de furts comesos l'any passat representen la xifra més baixa dels últims cinc.

El balanç policial demostra que Andorra és una mica més segura cada any pel que fa als robatoris amb força, sigui a domicilis, a establiments comercials o a vehicles. Ha estat sobretot els darrers dos anys quan la tendència a la millora s'ha pronunciat més. Des del 2007, l'any amb més actuacions policials per furts va ser el 2009, amb 146.

Això sí, el que no varia amb els anys és la presència dominant d'Andorra la Vella en aquestes intervencions policials. És a la capital on hi ha més establiments comercials i per tant, és probablement la zona més atractiva pels lladres. Dels 102 comesos l'any passat, el 37% van ser comesos a la capital.

Per concentració comercial i de vehicles, Escaldes-Engordany és lògicament la segona parròquia on es produeixen més furts d'aquestes característiques. L'any passat se'n van cometre 18, set menys que l'any 2010. La tercera parròquia on es van produir més robatoris va ser la d'Encamp, amb 14, tot i que també ha vist reduïda la xifra respecte a l'any anterior. Encamp va ser fins l'any 2008 el segon territori on hi havia més robatoris.

Però la dada possiblement més positiva sigui la de la Massana. L'any 2010 es va cometre 20 furts, i aquest any s'ha aconseguit reduir la xifra fins únicament els vuit.

La parròquia més segura del país és la d'Ordino, amb només tres furts patits durant l'any passat. En qualsevol cas, és l'únic territori on els robatoris estan augmentant. L'any 2009 no se'n va produir cap, un al 2010 i finalment aquests tres del 2011.

el cas cellini / El cas més sonat de l'any passat va ser el robatori dels mes d'abril a la joieria Cellini, a la capital. Els fets van passar de matinada i l'atracament va ser obra d'una banda especialitzada. Els delinqüents, uns exmilitars romanesos, en pocs minuts van forçar la persiana per accedir a la galeria que serveix d'aparador a la joieria, d'on van trencar els vidres i es van endur la mercaderia, una important quantitat de joies d'alt valor. Només es va poder detenir a una persona.

Els dies següents la Policia va estar buscant als lladres per terra, mar i aire. Finalment, però, van escapar i no van poder ser localitzats.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT