PUBLICITAT

La imatge del malbaratament

  • Fotografies de la capital realitzades amb una càmera tèrmica mostren l'elevada pèrdua energètica dels comerços que deixen les seves portes obertes
L. F. M.
ESCALDES - ENGORDANY

Periodic
Imatge de l'Avinguda Meritxell realitzada amb una càmera tèrmica. Foto: JORDI DOLCET

Una càmera infraroja o càmera tèrmica és un dispositiu capaç de formar imatges visibles a partir de les emissions emeses dels cossos detectats, que l'aparell transforma en imatges lluminoses per poder ser visualitzades per l'ull humà.

Aquestes càmeres infraroges van aparèixer el 1940, en plena segona guerra mundial, i s'utilitzaven per temes militars: reconeixement aeri, adreçament de míssils i més endavant, visió nocturna i mires infraroges. La seva evolució va permetre que cap als anys 90 fessin el sal al mercat comercial, i actualment les utilitzen els bombers, la policia i també alguns constructors.

Entre aquets últims trobem l'andorrà Jordi Dolcet, propietari de l'empresa Serveis Andorrans per la Construcció (SAPEC), especialitzats en l'aïllament d'edificis. Dolcet fa tres anys que utilitza la càmera tèrmica «per detectar fugues o pèrdues de calor en els edificis». Tots els cossos emeten certa quantitat de radiació en funció de la seva temperatura; generalment, els objectes amb major temperatura emeten més radiació infraroja que els que posseeixen menor temperatura. Així, en la imatge es tradueix destacant els nuclis de calor que permeten veure on hi ha la fuga.

Però aquestes càmeres poden emprar-se actualment per moltes altres funcions. Com a iniciativa personal, Dolcet va decidir utilitzar la càmera per fer fotografies del centre de la capital andorrana, i d'aquesta manera, demostrar visualment que des dels comerços de la capital s'està malgastant de manera innecessària l'energia. La imatge superior de l'Avinguda Meritxell «mostra com els comerços, deixant la porta oberta dels seus establiments, malbaraten l'energia quan la calor s'escapa a través de les portes».

«Els comerços que deixen les seves portes obertes són més del 70%», per tant, parlem d'una elevada pèrdua d'energia; Dolcet va explicar que ell varies vegades a demanat a diversos establiments el perquè d'aquesta actuació, i la resposta ha estat «que d'aquesta manera entren més clients i venen més». A l'hivern, doncs, es malgasta en gasoil, però a l'estiu també es malgasta en electricitat, «ja que succeeix el mateix amb els aires condicionats».

L'empresari andorrà va explicar que ha facilitat les imatges a alguns càrrecs polítics per tal que es comencin a impulsar determinades accions. «És un tema en el qual hi ha d'haver una feina important de conscienciació. Si no estalviem energia, la pròxima generació no en tindrà».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT